Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje:Održana radionica na temu: Implemetacija Evropske konvencije o predjelima u Crnoj Gori

Objavljeno: 17.11.2009. 18:27 Autor: Naslovna strana
Ministarstvo uređenja prostora i zaštite životne sredine i GTZ- Njemačka tehnička saradnja u Crnoj Gori u sklopu projekta Opštinska zemljišna politika organizovali su dvodnevnu radionicu na temu: Implementacija Evropske konvencije o predjelima u Crnoj Gori koja se održava u hotelu Podgorica od 16-17.novembra 2009. godine.

Radionicu je otvorio g-din Siniša Stanković, pomoćnik ministra za zaštitu životne sredine i Sanja Lješković-Mitrović, predstavnik GTZ i Arhitektonskog fakulteta, Univerziteta Crne Gore.

Stanković je, otvarajući radionicu, istakao da raznovrsnost predjela predstavlja vrijednost i bogastvo jedne zemlje, a Crna Gora se odlikuje izuzetnom predjelnom raznolikošću, dok je Konvencija o Evropskim predjelima prepoznata kao instrument za zaštitu, upravljanje i planiranje predjela.

Lješković Mitrović naglasila je da su, sa velikim uspjehom, već organizovane dvije UNESCO radionice kao i radionica u Kotoru na temu integralnog prostornog planiranja. Takođe, istakla je da je planiranje predjela bazirano na pretpostavci da prirodna sredina postavlja limite za čovjekove aktivnosti u predjelu. Tamo gdje su aktivnosti čovjeka neophodne i ekonomski opravdane, planiranje predjela treba da bude korišćeno za pronalaženje mjesta gdje te aktivnosti mogu da se odvijaju sa najmanje uticaja na planirani predio. Ono sagledava sliku predjela kao krajnji produkt interakcije čovjeka i sredine podrazumjevajući uticaj slike predjela na doživljavanje prostora, zadovoljstvo življenja ili boravka u njemu rekla je Lješković.

Cilj radionice je da se kroz razmjenu iskustava o implementaciji Evropske Konvencije o Predjelima (EKoP) na regionalnom i evropskom nivou, sagledaju tri ključne politike (EKoP): zaštita, upravljanje i planiranje, a takodje i dvije posebne mjere za sprovodjenje Evropske Konvencije o Predjelu (EKoP): obuku-edukaciju i podizanje svijesti.

Učesnici su pozvani da predstave već implementirane projekte na lokalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou: istraživački projekti, programi, metodologije, prostorno planski dokumenti, razne akcije i aktivnosti koje se odnose na sprovodjenje ciljeva Evropske Konvencije o Predjelima (EKoP).

Cilj radionice je i da se kroz raspravu o navedenim temama, dobiju iskustva iz zemalja koje su ratifikovale ili potpisale Konvenciju, pronadju rješenja, kroz diskusiju, za razvoj i zaštitu predjela u Crnoj Gori. Poseban dio radionice će biti izrada zaključaka radionice kao i izrada nacrta Akcionog plana (smjernica) za implementaciju Evropske Konvencije o Predjelima (EKoP) u Crnoj Gori.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?