Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Одржана Прва сједница Мјешовотог комитета Црне Горе и Републике Мадјарске

Објављено: 18.11.2009. 21:43 Аутор: Насловна страна
Министар уређења простора и заштите животне средине Бранимир Гвозденовић предводио је црногорску делегацију на Првој сједици Мјешовитог комитета Црне Горе и Републике Мадјарске која је одржана данас, 18. новембра у Будимпешти.

Министар Гвозденовић који је уједно копредсједавајући црногорског дијела комисије, је истакао да је Црна Гора, без обзира на актуелну економску кризу, на путу инвестиционог развоја. То је један од механизама превазилажења актуелне економске ситуације, казао је министар Гвозденовић, истичући да ће мадјарски инвеститори, као и до сада, пронаћи простор и интерес за даља улагања у Црну Гору.

Државни секретар Мађарске Золтан Мештер, који је предводио мађарску делегацију, искористио је прилику да укаже на досадашњу успјешну економску сарадњу Црне Горе и Мађарске и захвали министру Гвозденовићу на личном доприносу у њеном унапријеђењу.

Саговорници, сагласни да се континуирана сарадња Црне Горе и Мађарске несметано одвија, препознали су и одређене области у којима сарадња може бити унапријеђена. То се прије свега односи на спољнотрговинску размјену са посебним акцентом на смањење црногорског дефицита и диверсификацију производа, подстицање мадјарских инвеститора за учешће на предстојећим тендерским процесима у Црној Гори, унапређење сарадње привредних и пословних удружења у циљу јачања економских веза и реализације конкретних пројеката.

Једна од тема састанка мјешовитог комитета је била и сарадња у области развоја тржишта некретнина, грађевинарства и политике становања. Стране су сагласне да је у оквиру грађевинских инвестиција у Црној Гори веома важно присуство мађарских предузећа у фазама планирања, развоја некретнина, изградње и финансирања и то са приоритетом изградње хотела, трговинских објеката, станова и туристичких објеката.

Пројекти од заједничког интереса, наглашено је на састанку Мјешовите комисије, су енергетска ревитализација постојећих стамбених простора са посебним нагласком на панел зграде (технички захтјеви, начин финансирања, правни оквири, методика конкурисања), пилот програм енергетске ревитализације стамбених зграда изграђених индустријском технологијом као и пројекти у области правне регулативе која се односи на област стамбених послова.

Веома значајна тема састанка комисије је била је и сарадња у области регионалног и просторног развоја. У оквиру експертске радне групе за наведене теме саговорници су се сагласили да би мадјарска искуства о коришћењу европских фондова за развој, о институционалном оквиру и правним регулативама била веома значајна за даље унапријеђење мјера политике регионалног и просторног развоја у Црној Гори.
У области заштите животне средине и комуналне инфраструктуре препозната је потреба за успостављањем интензивне и непосредне комуникације између надлежних органа јавне управе и институција из Црне Горе и Републике Мађарске у циљу размјене искустава и конкретне техничке подршке у процесу европских интеграција.

Саговорници су истакли да је од обостраног интереса заједничка реализација пројеката у областима управљања отпадом, посебно комуналним отпадом, односно изградња регионалних депонија, и санација постојећих одлагалишта комунланог отпада у Црној Гори; управљања отпадним водама, односно изградња постројења и канализационих мрежа, за које ће Црна Гора објавити предквалификационе тендере у 2010. години; санација и рекултивација ХОТ СПОТ-ова итд.

У оквиру састанка Мјешовите комисије Црне Горе и Мадјарске, министар Гвозденовић је имао низ билатералних сусрета са високим мадјарским званичницима.

Сусрет са министром за заштиту животне средине и водопривреду Републике Мађарске, Имре Сзабом, министар Гвозденовић је искористио да истакне значај успостављања сарадње надлежних институција у овој области. У том смислу, саговорници су препознали одређене пројекте од обостраног интереса. Министар Сзабо је нагласио спремност мађарског министарства да црногорским колегама пружи сву потребну административну и техничку помоћ када је у питању регулатива у области заштите животне средине, имајући у виду значај ове теме на путу евроатланских интеграција. Акценат будуће сарадње министарстава надлежних за заштиту животне средине ће бити сарадња у области комуналних послова и комуналне инфраструктуре.

Министар Гвозденовић се сусрео и са Државним секретаром за национални развој и градјевинарство Петером Сзлаом, са којим је размијенио информације о актуелној ситуацији у области грађевинарства, просторног развоја и стамбених послова посебним истичући области које су у оквиру састанка Мјешовитог комитета дефинисане као приоритетне. Саговорници су сагласни да је од обостраног интереса присуство мађарских компанија на црногорском тржишту, и препознат је значај њиховог учешћа у фазама планирања, развоја некретнина, изградње и финансирања. Размијењене су информације о плановима будућег просторног развоја и закључено да мадјарско искуство и најбоља пракса могу допринијети смјерницама политике регионалног и просторног планирања.

Сљедећа сједница Мјешовитог комитета биће одржана 2010. године у Црној Гори.

Комитет је формиран 14. фебруара 2008.године са циљем имплементације Споразума о економској сарадњи између Црне Горе и Републике Мађарске, потписаног 3.октобра 2008. године.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?