Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Одржан састанак министра Бранимира Гвозденовића са амбасадорима земаља ЕУ поводом учешћа делегације Црне Горе на Конференцији Уједињених нација о промјени климе у Копенхагену

Објављено: 25.11.2009. 21:34 Аутор: Насловна страна
Министарство уређења простора и заштите животне средине организовало је данас, у хотелу Подгорица, радни доручак поводом предстојећег XВ засиједања земаља чланица Оквирне конвенције УН о промјени климе која ће се одржати у Копнехагену од 07. до 18. децембра 2009. године.

На радном доручку учествовали су министар уређења простора и заштите животне средине Бранимир Гвозденовић, са сарадницима, представници Министарства иностраних послова, шеф Одсјека за политику, европске интеграције и трговину у Делегацији ЕК у Црној Гори госпдина Клајв Рамболд, амбасадори и представници амбасада земаља чланица ЕУ, које имају своја дипломатска представништва у Подгорици.

Представник Делегације Црне Горе у Подгорици, господин Клајв Рамболд и присутни амбасадори земаља чланица Европске уније указали су на висок степен сагласности који је постиигнут унутар органа ЕУ о неопходности одлучнијег дјеловања чланица међународне заједнице на рјешавању проблема изазваних климатским промјенама. У том циљу указано је да ће земље Евроспке уније уложити максималне напоре да се у Копенхагену постигне договор око документа који ће на јасан начин и са прецизно утврђеним роковима обавезати чланице Оквирне конвенције УН о промјени климе у испуњавању обавеза редукције емисије гасова са ефектом стаклене баште, као и обавеза реализације активности у области прилагођавања новим климатским условима. Медјутим, припремни скупови засиједања у Копненхагену показали су да ће се тешко доћи до документа који ће утврдити кванитификоване обавезе чланица међународне заједнице, већ је реалније очекивати да ће се постићи политички договор да се овакав документ припреми и усвоји у наредном преиоду.

Министар Гвозденовић је упознао присутне да се унутар надлежних државних органа и институција у Црној Гори спроводе опсежне активности на припреми наступа Делегације Владе Црне Горе на засиједању у Копенхагену, а речено је и да Црна Гора сматра да је од изузетне важности да се постигне договор око заједничког документа који ће бити прихваћен и реализован од свих земаља потписница Конвенције, и спремности Црне Горе да све обавезе које буду на тај начин утврђене прихвате и са пуном посвећеношћу реализују од стране свих надлежних органа јавне управе. С тим у вези, Црна Гора подржава активности које Европска унија предузима у циљу стварања потребних претпоставки за остварење успјешних резултата скупа у Копнехагену, као и ставове који се односе на неопходност прецизно дефинисаних обавеза које ће у наредном периоду имати, како саме чланице Европске уније, тако и земље које су потенцијални или кандидати за чланство у ЕУ.

Представници Делегације Евроспке комисије и амбасада су позитивним оцијенили овакав став Црне Горе и опредјељење о нивоу Делегације која ће присуствовати засиједању у Копенхагену и захвалили на напорима које Црна Гора улаже у рјешавању проблема животне средине, што је потврђено и кроз веома успјешно организовану Регионалну конференцију о климатским промејнаа и одрживом развоју која је одржана у Будви.

Током састанка представници Делегације Европске комисије и амбасадори су изразили спремност да снажно подрже настојања Цнре Горе у остварењу циљева еколошке државе и земље која претендује да буде лидер у региону у реализацији принципа одрживог развоја. Министар Гвозденовић поздравио је исказану спремност за подршку Црној Гори и истакао да су искуства држава која су правовремено почела да свој развој базирају на приницпипима одрживости због чега су сада у предности у односу на друге, добар и драгоцјен примјер како би Црна Гора управо на таквом концепту развоја остварила највеће бенфетие за садашње и будуће генерације. У том циљу у посљедњих неколико година остварено је значајно унапређење и јачање институционалних капацитета.

Такође било је ријечи о могућностима у областима умањења емијсије гасова са ефектом стаклне баште и адаптације на новонастале услове за развој тзв. зелене економије, која у односу на класичну, већ преузима примат у земаља ЕУ. Стога је наглашено да се у докумнетима која ће бити усвојена у Копенхагену треба указати на потребу дефинсиања мјера које ће истовремено бити ефикасне, праведне и прихватљиве за све чланице међународне заједнице, а посебно за земље у развоју.

На крају присутни су исказали задовољство резултатима састанка, и сложили се да постоји потреба одржавања редовних консултација на поједине конкретне теме у области заштите животне средине. Договорено је да се наредни састанак одржи у мјесецу фебруару 2010. године, а тема ће бити накнадно утврђена.














Да ли вам је садржај ове странице био од користи?