Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Održan sastanak ministra Branimira Gvozdenovića sa ambasadorima zemalja EU povodom učešća delegacije Crne Gore na Konferenciji Ujedinjenih nacija o promjeni klime u Kopenhagenu

Objavljeno: 25.11.2009. 21:34 Autor: Naslovna strana
Ministarstvo uređenja prostora i zaštite životne sredine organizovalo je danas, u hotelu Podgorica, radni doručak povodom predstojećeg XV zasijedanja zemalja članica Okvirne konvencije UN o promjeni klime koja će se održati u Kopnehagenu od 07. do 18. decembra 2009. godine.

Na radnom doručku učestvovali su ministar uređenja prostora i zaštite životne sredine Branimir Gvozdenović, sa saradnicima, predstavnici Ministarstva inostranih poslova, šef Odsjeka za politiku, evropske integracije i trgovinu u Delegaciji EK u Crnoj Gori gospdina Klajv Rambold, ambasadori i predstavnici ambasada zemalja članica EU, koje imaju svoja diplomatska predstavništva u Podgorici.

Predstavnik Delegacije Crne Gore u Podgorici, gospodin Klajv Rambold i prisutni ambasadori zemalja članica Evropske unije ukazali su na visok stepen saglasnosti koji je postiignut unutar organa EU o neophodnosti odlučnijeg djelovanja članica međunarodne zajednice na rješavanju problema izazvanih klimatskim promjenama. U tom cilju ukazano je da će zemlje Evrospke unije uložiti maksimalne napore da se u Kopenhagenu postigne dogovor oko dokumenta koji će na jasan način i sa precizno utvrđenim rokovima obavezati članice Okvirne konvencije UN o promjeni klime u ispunjavanju obaveza redukcije emisije gasova sa efektom staklene bašte, kao i obaveza realizacije aktivnosti u oblasti prilagođavanja novim klimatskim uslovima. Medjutim, pripremni skupovi zasijedanja u Kopnenhagenu pokazali su da će se teško doći do dokumenta koji će utvrditi kvanitifikovane obaveze članica međunarodne zajednice, već je realnije očekivati da će se postići politički dogovor da se ovakav dokument pripremi i usvoji u narednom preiodu.

Ministar Gvozdenović je upoznao prisutne da se unutar nadležnih državnih organa i institucija u Crnoj Gori sprovode opsežne aktivnosti na pripremi nastupa Delegacije Vlade Crne Gore na zasijedanju u Kopenhagenu, a rečeno je i da Crna Gora smatra da je od izuzetne važnosti da se postigne dogovor oko zajedničkog dokumenta koji će biti prihvaćen i realizovan od svih zemalja potpisnica Konvencije, i spremnosti Crne Gore da sve obaveze koje budu na taj način utvrđene prihvate i sa punom posvećenošću realizuju od strane svih nadležnih organa javne uprave. S tim u vezi, Crna Gora podržava aktivnosti koje Evropska unija preduzima u cilju stvaranja potrebnih pretpostavki za ostvarenje uspješnih rezultata skupa u Kopnehagenu, kao i stavove koji se odnose na neophodnost precizno definisanih obaveza koje će u narednom periodu imati, kako same članice Evropske unije, tako i zemlje koje su potencijalni ili kandidati za članstvo u EU.

Predstavnici Delegacije Evrospke komisije i ambasada su pozitivnim ocijenili ovakav stav Crne Gore i opredjeljenje o nivou Delegacije koja će prisustvovati zasijedanju u Kopenhagenu i zahvalili na naporima koje Crna Gora ulaže u rješavanju problema životne sredine, što je potvrđeno i kroz veoma uspješno organizovanu Regionalnu konferenciju o klimatskim promejnaa i održivom razvoju koja je održana u Budvi.

Tokom sastanka predstavnici Delegacije Evropske komisije i ambasadori su izrazili spremnost da snažno podrže nastojanja Cnre Gore u ostvarenju ciljeva ekološke države i zemlje koja pretenduje da bude lider u regionu u realizaciji principa održivog razvoja. Ministar Gvozdenović pozdravio je iskazanu spremnost za podršku Crnoj Gori i istakao da su iskustva država koja su pravovremeno počela da svoj razvoj baziraju na prinicpipima održivosti zbog čega su sada u prednosti u odnosu na druge, dobar i dragocjen primjer kako bi Crna Gora upravo na takvom konceptu razvoja ostvarila najveće benfetie za sadašnje i buduće generacije. U tom cilju u posljednjih nekoliko godina ostvareno je značajno unapređenje i jačanje institucionalnih kapaciteta.

Takođe bilo je riječi o mogućnostima u oblastima umanjenja emijsije gasova sa efektom staklne bašte i adaptacije na novonastale uslove za razvoj tzv. zelene ekonomije, koja u odnosu na klasičnu, već preuzima primat u zemalja EU. Stoga je naglašeno da se u dokumnetima koja će biti usvojena u Kopenhagenu treba ukazati na potrebu definsianja mjera koje će istovremeno biti efikasne, pravedne i prihvatljive za sve članice međunarodne zajednice, a posebno za zemlje u razvoju.

Na kraju prisutni su iskazali zadovoljstvo rezultatima sastanka, i složili se da postoji potreba održavanja redovnih konsultacija na pojedine konkretne teme u oblasti zaštite životne sredine. Dogovoreno je da se naredni sastanak održi u mjesecu februaru 2010. godine, a tema će biti naknadno utvrđena.














Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?