Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Министар уређења простора и заштите животне средине Бранимир Гвозденовић боравио у радној посјети Општини Мојковац

Објављено: 27.11.2009. 22:46 Аутор: Насловна страна
Министар уређења простора и заштите животне средине Бранимир Гвозденовић са сарадницима, боравио је данас у радној посјети Општини Мојковац.

Током посјете, министар Гвозденовић и директор Дирекције јавних радова Жарко Живковић имали су састанак са предсједником Општине Миладином Митровићем, на којем се разговарало о текућим и планираним пројектима који се тичу планирања простора, заштите животне средине и рјешавања проблема у области комуналних послова.

Учесници на састанку сложили су се да је сарадња између Општине Мојковац и Министарства била на завидном нивоу, те да ће се и убудуће радити на што интензивнијој комуникацији у области просторног планирања и заштите животне средине.

Представници Општине информисали су министра о развоју и имплементацији актуелних општинских пројеката, али и о одређеним проблемима њиховог финансирања, за чије је рјешавање потребно заједничко дјеловање Општине и Министарства. Представници Општине нагласили су, такође, да је примарни циљ максималан развој потенцијала Општине у области туризма и пољопривреде, уз благи развој индустрије и развој малих и средњих предузећа.

Оцијенивши да је највећа потреба Мојковца стварање нове привредне основе и усмјеравање развоја ка сектору малог и средњег подузетништва и подстицање тих иницијатива, министар Гвозденовић је нагласио да је од велике важности то што ће се кроз изградњу ски центара створити инвестиционе прилике за све врсте инвеститора како корпоративне, тако и у области малих и средњих предузећа, породице и сл. Он је изложио активности Министарства на заштити појединих подручја на простору Бјеласице и Комова, као и на изради просторног плана за област Бјеласице и Комова. Такође је нагласио и значај чињенице да је Мојковац општина која се ухватила у коштац са проблемом црних еколошких тачака, те да је на адекватан начин регулисала проблем отпадних вода.

Након састанка, министар Гвозденовић посјетио је локацију јаловишта Рудника олова и цинка, гдје су му, у разговору са представницима Општине, представљене досадашње и преостале активности на његовој санацији. Активности на реализацији тог Пројекта планиране су у двије фазе и условљене врстом радова, технолошким редоследом извођења, климатским и метеоролошким факторима, као и динамиком обезбјеђивања потребних средстава за реализацију. Средства за реализацију Пројекта обезбјеђује Влада Црне Горе, посредством Дирекције јавних радова и Министарства уређења простора и заштите животне средине, а дио средстава обезбијеђен је кроз стране донације.
Активности на реализацији И фазе одвијале су се од 2003. године, када је започео рад на изради пројектне документације, до октобра 2008. године, када су завршени извођачки радови.

Од почетка активности, у реализацију тог за Црну Гору капиталног еколошког пројекта, утрошено је укупно око 3.870.000 , а завршетком активности у И фази створени су услови за отпочињање ИИ фазе, односно коначне санације и рекултивације јаловишта, за коју процијењени трошкови износе око 8.500.000 , а укупна процијењена вриједност на И и ИИ фази тог пројекта износиће око 12.370.000 .

Током посјете одржана је и трибина грађана, на којој су говорили предсједник општине Миладин Митровић и министар Бранимир Гвозденовић, који је говорио о досадашњим и будућим развојним активностима у Општини.

Потписали смо уговор за израду Просторног плана Посебне намјене за подручје Дурмитора, у чији обухват дијелом улази и општина Мојковац. У ту сврху издвојено је 950 000 , а план ће бити усвојен до краја наредне године. Укупна издвојена средства за израду плана за Бјеласицу и Комове износе преко 1.250.000 еура. За то подручје, на основу спроведеног међународног тендера, одабрали смо најповољнијег понуђача конзорцијум у коме су реномиране компаније Ецосигн Моунтаин Ресорт Планнерс (Екосајн Маунтин Ризорт Планерс) из Канаде, "Хорwат и Хорwат" из Загреба и Републички завод за урбанизам и планирање из Подгорице, јер тек са таквом планском документацијом можемо претендовати на озбиљне иностране инвестиције, а Нацрт Плана имаћемо у наредних двије недјеље истакао је Гвозденовић.

Министар Гвозденовић је презентирао планирану вриједност инвестиција у нове садржаје на простору обухвата планова, која износи од 800 милиона до милијарду еура, од чега се између 195 и 234 милиона еура односи на општину Мојковац. Наглашено је да ће од тих пројеката општина Мојковац имати значајно повећање директних прихода, односно да би директни ефекти греенфиелд инвестиција могли да буду високи, те да се упоредо са предложеним концептом уређења подручја Бјеласице и Комова планира изградња ефикасних саобраћајних веза Бјеласице са Колашином, Мојковцем и Беранама, односно са путном мрежом већег ранга.

Циљ посјете министра Гвозденовића био је давање подршке и интензивирање активности у области регионалног развоја, са акцентом на равномјернији развој Сјеверне регије у односу на друге развијеније регије у држави. Подручје Бјеласице и Комова, заједно с масивом Дурмитора и Жабљака, уз интензиван развој туризма, може животно везати 20 до 30% становништва сјеверне планинске регије, због чега та област представља велику развојну шансу и за Црну Гору у цјелини. На том простору, полаже се испит имплементације пројекта планинског туризма, на нивоу прокламованих међународних принципа одрживог развоја. Црна Гора има шансу да буде иновативна и другачија од конкуренције, побољша конкурентност и придобије инвеститоре, а успјешним планирањем и имплементацијом таквог концепта, ублажиле би се регионалне разлика југа и сјевера државе.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?