Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Изјава шефа Бироа за односе с јавношћу Владе Црне Горе Оливере Ђукановић поводом Одлуке Владе о отварању програма „економско држављанство

Објављено: 10.08.2010. 21:44 Аутор: Биро

Одлука Владе Црне Горе о критеријумима за утврђивање научног, привредног, економског културног и спортског интереса, посебно отварање програма „економско држављанство“ очигледно је изазвала велико интересовање. Подсјећам да је у складу са тим, припремиљено Упутство о примјени критеријума на основу којих се цијени постојање привредног и економског интереса Црне Горе за стицање црногорског држављанства пријемом.

Доношењем тог упутства створене су могућности да познати пословни људи кредибилне свјетске репутације стекну ограничени број црногорских пасоша директним инвестирањем у Црну Гору и њену економију, као и донирањем у државни буџет.

Као дио квалификационог процеса, заинтересована лица ће морати да инвестирају минимум 500,000 еура у Црну Гору, од чега ће дио средстава бити директно уплаћен у државни буџет. Црна Гора нема проблема са страним директним инвестицијама. Заправо, једна је од малог броја тржишта у развоју које је наставило да привлачи СДИ (стране директне инвестиције) током читаве економске кризе. Проценат страних инвестиција се повећао за 30% у првој половини 2010. године у односу на исти период у 2009. Та активност ће нам омогућити опоравак економског раста у овој години. Поред тога, индустријска производња се повећала за 8.7% у априлу и 15.8% у мају, и стопа незапослености се смањила у првом полугодишту. Црногорска економија ће се стабилизовати у овој години. Не треба заборавити и да смо, за разлику од Србије и Босне и Херцеговине, успјели да се сами опоравимо из финансијске кризе, без подршке ММФ-а.
Могућност добијања држављанства биће пружена пословним људима са позадином која се не доводи у питање и доказаним поријеклом за финансијска средства.

Пограм “економског држављанства” не представља бланкетни пренос националности на инвеститоре. Одобраваће се у зависности од случаја до случаја и тек након исцрпног, тростепеног поступка провјере. Дакле процедура је сљедећа:

1. Независна консултантска кућа ће контролисати сваки захтјев за добијање држављанства примјеном најстрожијих међународних стандарда.
2. Министарство финансија даће мишљење на основу налаза консултантске куће.
3. Министрарство унутрашњих послова и јавне управе такође ће учествовати у обради захтјева за добијање држављанства.

Сви апликанти биће провјерени по најстрожим међународним стандардима. Влада Црне Горе, јасно постављеним критеријумима, допринијеће правној сигурности у области стицања црногорског држављанства.

Свакако, Влада Црне Горе задржава дискреционо право да не додијели држављанство, чак и у случајевима позитвних мишљења независне куће и релевантних министарстава.

Након стварања законских оквира за слободан проток капитала, креирања атрактивног бизнис амбијента, реализацијом овог програма додатно ће се привући реномирани страни инвеститори, појединци и капитал у Црну Гору, што ће доприњети расту позитивног имиџа Црне Горе на економској мапи свијета.

Црна Гора овим још једном потврђује да је отворена за инострани економски и интелектуални капитал, што ће све допринијети јачању капацитета државе, размјени кноw-хоw-а, развоју привреде и економије уопште. Ријеч је о новини у нашем региону, што ће представљати конкурентску предност у привлачењу страних инвеститора.

Када је ријеч о зебњама појединица да би Програм "економског држављанства" могао да постане азил за криминалне кругове, желим да нагласим да је Црна Гора посљедње мјесто које би криминалци изабрали за инвестирање. Недавно смо усвојили закон којим је прописано трајно одузимање имовине чије законито поријекло није доказано. Зато постављам контра тезу: Да ли стварно мислите да ће неко доћи овдје и инвестирати само да би му одузели имовину и стрпали га у затвор?

Чак и ако дође до овако апсурдног сценарија, поступком за стицање држављанства ће се извршити одабир, и инвеститори који не заслужују црногорско држављанство неће га ни добити. Могућност добијања држављанства ће бити пружена пословним људима са позадином која се не доводи у питање и доказаним поријеклом за финансијска средства.

Такође, нема мјеста њиховим страховима да је концепт Владе Црне Горе супротан трендовима који су присутни у Европској унији, а који инсистирају на увођењу реда у финансијске токове. Политика ЕУ је да питање држављанства повјери националним владама.

Ова пракса није страна на западу. Државе, укључујући Аустрију, Белгију и САД, имају сличне механизме на основу којих инвеститори могу добити пребивалиште или држављанство. САД нуду зелену карту и стално пребивалиште људима који инвестирају најмање милион долара и створе најмање десет радних мјеста на неодређено вријеме. Да ли ико мисли да су ове земље у великим проблемима?

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?