Центар за алтернативно рјешавање спорова покренуо кампању о предностима медијације - Медијацијом до договора - бирај алтернативу

Објављено: 25.07.2022. 11:12 Аутор: Министарство правде

(Подгорица, 30. јун 2022. године) – Уз подршку ЕУ и Савјета Европе, Центар за алтернативно рјешавање спорова је покренуо кампању „Медијацијом до договора – бирај алтернативу“ која има за циљ подизање свијести јавности о предностима медијације, процеса преговарања уз помоћ треће неутралне особе која помаже супростављеним странама да постигну споразум којим се ријешава спор. У наредна три мјесеца, грађани и грађанке ће имати прилику да сазнају више о томе како могу да ријеше спор путем медијације и тако сачувају своје вријеме, новац и добре односе, без одласка на суд.

„Медијација траје краће него судски поступак, изискује мање новца  и, оно што је посебно важно, води до договора који је прихватљив за обје стране. Она чува приватне и пословне односе странака и зато позивамо грађане и грађанке који имају спор да изаберу алтернативу и медијацијом дођу до договора“ навела је Марина Лутовац, директорка Центра за алтернативно рјешавање спорова.

„Сходно Закону о алтернативном рјешавању спорова, у медијацији можете, али не морате да ангажујете и адвоката“ – наглашава гђа Лутовац.

Медијацијом се може постићи договор у различитим врстама спорова: породичним, привредним,  имовинским, кривичним, споровима мале вриједности, индивидуалним радним споровима, ако имате спор са осигурањем, државним органима или локалном самоуправом, итд. Рјешавање породичних и спорова са државним органима и локалном самоуправом је бесплатно, док се у осталим споровима плаћа само минимална награда за рад медијатору, коју странке, уколико се другачије не договоре,  сносе на подједнаке дјелове. Медијатори су линценцирани професионалци који долазе из редова правника, социјалних радника, психолога, професора и др.

„Медијација је повјерљив поступак због чега страна у спору има пуну слободу да изнесе све детаље везане за свој спор, без бојазни да о њима може да сазна било ко. Сваки случај је посебан и специфичан и самим тим захтијева да му се приступи на посебан начин. Медијатори и медијаторке су увијек максимално посвећени пружању помоћи странкама да постигну договор који је прихватљив за обје стране“ - изјавила је гђа Лутовац.

Кампања о медијацији се спроводи у оквиру заједничког пројекта Европске уније и Савјета Европе „Одговорност и професионализам у правосудном систему у Црној Гори.“

“Савјет Европе активно ради на развоју праксе медијације у Европи, укључујући кроз различите активности подизања свијести намијењене грађанима и грађанкама. У Црној Гори подржавамо главне актере медијације да више користе овај институт, посебно у привредним споровима. Заједно са нашим партнерима из ЕУ покрећемо ову важну иницијативу како бисмо информисали грађане и грађанке о томе како могу користити медијацију за ефикасно рјешавање различитих спорова“ – рекла је Евгениа Гиакоумопоулоу, шефица операција у Програмској канцеларији Савјета Европе у Подгорици.

“Европска унија наставља да подржава институције у Црној Гори у погледу већег коришћења праксе медијације. Од почетка примјене Закона о алтернативном рјешавању спорова у августу 2020. године, биљежимо пораст предлога за поравнања који претходе парницама и споразумима о медијацији. Надамо се да ће ова нова иницијатива додатно подстаћи већу примјену медијације у Црној Гори. Такође се надамо да ће предлог измјена и допуна Закона о алтернативном рјешавању спорова који је Влада недавно усвојила даље побољшати ефикасност рада судова - изјавила је Оана Цристина Попа, амбасадорка ЕУ у Црној Гори.

Око 5000 споразума постигнуто од 2017. године 

У посљедњих пет година, 5 005 спорова је завршено договором кроз медијацију.

„Број спорова који се рјешавају медијацијом значајно расте из године у годину. То потврђује да наши грађани и други правни субјекти имају све више повјерења у медијацију. Медијација такође доприноси растерећењу нашег правосудног система, као и смањењу трошкова странака и државе“, поручује Лутовац.

Више информација о медијацији и њеним предностима можете да сазнате на сајту Центра www.центарзаарс.ме као и путем web сајта Савјета Европе/Европске уније: хттпс://пјп-еу.цое.инт/ен/web/хоризонтал-фацилитy/хоме.   

 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?