Дукај - Виола: Црна Гора постаје дио Програма уније Дигитална европа

Објављено: 17.03.2023. 06:52 Аутор: Министарство јавне управе

Министар јавне управе, мр Marash Dukaj, састао се са Др. Робертом Виолом, генералним директором за комуникационе мреже, садржај и технологију.

Дукај је Виолу упознао о раду министарства у области дигитализације, реформе јавне управе, а посебан фокус је био на потписивању Споразума и приступању програма Дигитална Европа који је од изузетног значаја за Црну Гору.

Дукај је на самом почетку истакао да је Црна Гора благовремено исказала интересовање за учешће у програму Дигитална европа и започела процедуру приступања истом.

Обезбиједили смо неопходна финансијска средства у буџету Црне Горе за наредну фискалну годину за чланство у програму, истакао је Дукај.

“Потписивање Споразума и приступање програму Дигитална Европа је од изузетног значаја за Црну Гору, а директну корист ће моћи да остваре прије свега јавне институције, дигитална и иновациона заједница, али исто тако академска и бизнис заједница, истраживачки центри и цивилни сектор”, нагласио је министар Дукај.

Виола је исказао солидарност са Црном Гором у напорима са којим се Црна Гора суочавала у борби против скорашњих сајбер напада и понудио даљу подршку. Подстакао је важност интензивирања комуникације и сарадње у овој области. У том контексту је нагласио значај преговарачког процеса у поглављу 10 и понудио подршку DG connect у напорима за затварање поглавља 10 (Информатичко друштво и медији).

Саговорници су се сложили да Црна Гора треба да остане на европском путу, посебно имајући у виду програме иницијативе планиране у наредном периоду.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?