Ђуровић потписао споразуме о сарадњи са трговачким компанијама

Министар економског развоја и туризма Горан Ђуровић и представници 11 трговачких компанија потписали су данас споразум о сарадњи који има за циљ унапрјеђење сарадње у области набавке, складиштења и трговине производима од посебног значаја за живот и здравље људи.

Ђуровић је споразуме потписао у просторијама Министарства са представницима компанија Домаћа трговина, Меркатор Црна Гора, Пут-Гросс, Франца маркети, Ј&Ј Цомпанy, Воли траде, Шкорпион, Хард Дисцоунт Лаковић, Стадион, ТДС и Монтемлин Шајо.

Он је након потписивања казао да се тих 11 компанија одазвало позиву да заједно са Владом покушају да ријеше проблем робних резерви у наредном периоду.

“Све те компаније обезбиједиле су и одвојиле простор у својим магацинима и одређени ниво залиха за кључне производе који су неопходни за снабдијевање црногорског тржишта. То је на добровољној основи, што значи да су се сви они сами пријавили да буду партнери и покажу друштвену одговорност и на томе сам им захвалан”, рекао је Ђуровић.

Када је ријеч о производима за које ће трговци направити одређене залихе, то су брашно, шећер, кухињска со, јестиво уље, пиринач, тјестенина, месо и конзервиране месне прерађевине.

“Ово није коначан списак. Позивамо све заинтересоване трговце и добављаче да нам се прикључе у овом заједничком послу, да и са њима потпишемо овај споразум”, поручио је Ђуровић.

Компаније потписнице споразума ће обезбиједити одређене количине производа уколико на јесен евентуално дође до криза и несташица, како би постојао континуитет у снабдијевању од неколико мјесеци.

Ђуровић је казао да је сав трошак лагеровања на рачун трговаца и трговачких ланаца, што је растеретило буџет Црне Горе у наредном периоду, док се не нађе адекватан начин и модел како и на који начин да се обезбиједе робне резерве.

Он се захвалио свим компанијама које су показале степен друштвене одговорности и дозу патриотизма да помогну држави онда када је потребно.

“Сигуран сам да је ово само почетак једне успјешне сарадње, нечега што мора да буде синергија, и да ћемо заједно остварити бројне успјехе у наредном периоду”, поручио је Ђуровић.

Он је подсјетио да Црна Гора има проблем зато што нема робних резерви и да је Влада у процесу тражења модела обезбјеђивања робних резеви за одређене производе.

“Док не нађемо неко конкретно и трајно рјешење, идеја је била да се вама обратимо и да вас замолимо да негдје ставите на расплагање ваше капацитете и залихе које имате и које можете обезбиједити за несметано функционисање и снабдијевање црногорског тржишта”, рекао је Ђуровић обраћајући се представницима трговачких компанија.

Он је нагласио да то државу не кошта нити један еуро и да је терет држања залиха и робе на компанијама.

Оснивач и власник компаније Пут- Гросс, Хасан Рамовић, казао је да је сектор трговине и до сада био одређени степен сигурности за државу и грађане.

“И ову кризу која је изненада дошла издржали без већих потреса, било је неких залиха које су биле на минимум, али смо сви били солидарни”, рекао је Рамовић.

Он сматра да је скоро логично то што ресорно Министарство не партиципира у овом лагеру, које компаније морају финансирати, имајући у виду проблеме са којима се држава носи.

“Ово је добар покушај да збијемо редове макар ми који то можемо и да обезбиједимо стабилност у снабдијевању”, закључио је Рамовић.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?