Ивановић у Вашингтону: Трансатлантско партнерство важно за стабилност региона

Објављено: 10.07.2024. 07:45 Аутор: Министарство вањских послова

Министар вањских послова др Филип Ивановић борави у Вашингтону, гдје учествује на НАТО самиту који се одржава у свјетлу обиљежавања 75 година од оснивања Алијансе.

Током боравка у Вашингтону, разговарао је са сенаторима Џин Шахин, Томом Тилисом, Џеријем Мораном, Питом Рикетском и Мајком Раундсом, у оквиру састанка сенатора са високим представницима Црне Горе, Албаније и Сјеверне Македоније.

Кључна тема била је улога Сједињених Америчких Држава у јачању стабилности и даљем развоју Западног Балкана, са посебним освртом на важност заједничке европске перспективе региона.

NATO Samit

Министар је казао да Црна Гора и САД имају одличне међудржавне односе, које карактерише дуготрајно пријатељство и партнерство, рефлектовано кроз развијену билатералну и мултилатералну сарадњу и додатно оснажено савезништвом у оквиру НАТО.

Црна Гора жели да, на већ постављеним, чврстим темељима настави да јача пријатељство, везе и сарадњу са САД, једним од најзначајних вањскополитичких савезника.

Сенатори су поздравили улогу и допринос држава савезница из региона Западног Балкана заједничким активностима и циљевима НАТО, али и појединачну посвећеност развоју и континуираном унапрјеђењу билатералних односа са САД. Казали су да је очување мира и јачање демократије на Балкану од непроцјењиве важности за даљи напредак ка чланству у ЕУ, као и европску сигурност и стабилност. Поновили су да ће САД наставити да подржавају развојне процесе и јачају своје присуство и ангажман у правцу обезбјеђивања стабилности, као предуслова за даљи напредак.

NATO Samit

Министар Ивановић се у Вашингтону састао и са конгресменком Клаудијом Тени, представницом дистрикта савезне државе Њујорк. У срдачном разговору, саговорници су размијенили мишљења о регионалним питањима и могућностима унапрјеђења сарадње Црне Горе и САД. Министар Ивановић је посебно истакао значај недавно одржане међувладине конференције у Бриселу и нагласио спремност Владе да убрзано ради на европској интеграцији, али и развија односе са САД. Конгресменка Тени је исказала увјерење да регион Западног Балкана заслужује посебну пажњу и поновила спремност САД да наставе да подржавају Црну Гору у процесима који воде ка чланству у ЕУ.

Министар Ивановић је присуствовао и свечаној церемонији отварања НАТО самита и обиљежавања 75. годишњице Савеза, којом приликом је имао и краће разговоре са одлазећим генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом, предсједницима Хрватске Зораном Милановићем и Румуније Клаусом Јоханисом, премијерима Холандије Диком Шуфом, Исланда Бјарнијем Бенедиктсоном и Грчке Кирјакосом Мицотакисем, као и британским министром одбране Џоном Хилијем.

NATO Samit

Тагови

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?