Коњевић у посјети Риму: Почаст прошлости и залог за будућност

Објављено: 22.06.2022. 14:03 Аутор: Министарство одбране

Почаст прошлости и залог за будућност – порука је из Рима гдје потпредсједник Владе Црне Горе и министар одбране Рашко Коњевић борави у радној посјети

Одали смо почаст црногорским патриотама који су се у егзилу борили за државу Црну Гору и послали поруку свим будућим генерацијама да је важно да чувају оно за шта су се наши преци борили - за право, част и слободу Црне Горе. Такође, утврђујући наше партнерство у оквиру Алијансе, потврђујемо исправност одлуке да 2017. године постанемо пуноправна чланица НАТО-а, казао је министар Коњевић.

Он је са црногорском делегацијом положио вијенце и поставио спомен плочу на гробницу гдје су сахрањени некадашњи предсједник Владе Црне Горе и министар одбране у егзилу, генерал Милутин Вучинић, те дипломате и командири Саво Петровић и Илија Мартиновић, на гробљу Кампо Верано.

Данашње поштовање, исказано у име црногорске Владе након једног вијека, је за све оно што су радили у Риму, Италији и другим државама након што је Црна Гора 1918. године изгубила своју независност. Њихова идеја је живјела у том времену у Риму, гдје су се борили за обнову црногорске независности. На жалост, они нису успјели, али су успјеле генерације иза њих, казао је министар Коњевић.

Чињеница да је Црна Гора вратила своју независност и била у могућности да одлучи самостално о пуноправном чланству у НАТО чини данас нашу државу заштићеном и сигурном у Алијанси, у периоду док у срцу Европе бјесни рат након агресије Руске Федерације на Украјину.

О важности система колективне безбједности, посебно у изазовним дешавањима на геополитичкој сцени, министар Коњевић је разговарао са командантом НАТО одбрамбеног колеџа, генералом Оливијеом Ритиманом.

Црна Гора ће наставити реформу сектора одбране и војске, а планирана улагања у модернизацију ће бити пажљиво споведена. Виталност безбједносног система је данас од кључног значаја за очување мира и стабилности, без којег нема ни демократије ни економског и укупног друштвеног просперитета, казао је министар Коњевић на састанку са генералом Ритиманом.

Саговорници су размијенили мишљења поводом рата у Украјини и сагласили се да је важна синергија остварена унутар Алијансе, као и атрактивност чланства и самог концепта колективног система безбједности.

Дводневну посјету Италији потпредсједник Владе и министар одбране наставља састанком са министром одбране Републике Италије, Лоренцом Гуеринијем, предсједником Одбора за одбрану у Доњем дому италијанског парламента, Роџером де Менеком, као и са предсједницом Одбора за одбрану у Сенату, сенаторком Робертом Пиноти.

Министар Коњевић ће се срести и са кадетима из Црне Горе који студирају на војним академијама у Италији, Анђелом Ђурђић, Мијатом Турковићем и Марком Вуковићем, који студирају у Модени и Саром Краљевић, са Поморске академије у Ливорну.

Raško Konjević - posjeta Rimu (22.06.2022.)

Галерија

gallery.media[0].alt
1/2
item.alt
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?