Министар Војиновић на састанку са Синдикатом просвјете Црне Горе

Објављено: 12.05.2022. 14:36 Аутор: Министарство просвјете

Министар просвјете, господин Миомир Војиновић, данас је у просторијама Министарства одржао састанак са представницима Синдиката просвјете Црне Горе, на челу са предсједником Синдиката, господином Радомиром Божовићем. Састанку су такође присуствовали секретарка Министарства Јована Остојић, начелник Дирекције за стратегије, нормативно-правне послове и хармонизацију Мијајло Ђурић, начелница у Директорату за терцијарно образовање Милица Жижић, као и  савјетници у Дирекцији за финансије Јелица Ђурић и Иван Звицер. Испред Синдиката, учешће на састанку су узели предсједник Градског одбора СПЦГ Подгорица Јован Драшковић, потпредсједници СПЦГ Станка Вукчевић и Биљана Мосуровић и предсједник Главног одбора СПЦГ Оливер Јаковљевић. 

sastanak sa sindikatom

У уводној ријечи министар Војиновић је изразио задовољство на прилици да се на овом нивоу отворено разговара о круцијалним питањима у области  просвјете, али и увјерење да овај састанак представља почетак успјешне сарадње. Овом приликом министар је изјавио да је упознат са проблемима са којима се просвјетни радници суочавају дуги низ година, а који се посебно односе на неадекватан економски положај, уз констатацију да се тај статус може и мора побољшати заједничким залагањем како Министарства просвјете и Синдиката, тако и других релевантних институција. 

Предсједник Синдиката просвјете, господин Божовић саопштио је да Синдикат у Министарству просвјете види поузданог партнера и сарадника у остваривању заједничког циља, а то је добробит просвјетних радника у Црној Гори. Такође, Божовић је изнио главне проблеме и изазове са којима се запослени у просвјети суочавају, као и конструктивне предлоге за њихово рјешавање. Један од њих је, по ријечима господина Божовића почетак рада на измјенама и допунама Гранског колективног уговора за област просвјете, те формирање Радне групе сачињене од представника Министарства и Синдиката, која би се састајала намање једном мјесечно и рјешавала све текуће проблеме запослених у просвјети. Он је посебно истакао проблем статуса дефектолога наставника којима је умањен коефицијент зараде, као и потребу регулисања превоза за просвјетне раднике који путују, кроз законска рјешења. Такође, Божовић је апострофирао могућност увођења обавезне јубиларне награде за просвјетне раднике.  

Министар Војиновић је захваливши се на исцрпном излагању предсједника Синдиката просвјете саопштио да је апсолутни приоритет Министарства проналазак оптималног рјешења, у оквиру законских могућности за побољшање материјално-правног статуса просвјетних радника. Он се сагласио да превоз представља  велики проблем на који ће Министарство бити фокусирано у наредном периоду. У том смислу, министар Војиновић је предочио да је препозната потреба за измјеном како Гранског колективног уговора, тако и осталих законских прописа у области просвјете, у циљу изједначавања норме часова на свим нивоима образовања и унапређења положаја  запослених у просвјети. 

„Спреман сам да присуствујем наредној сједници Главног одбора Синдиката просвјете и директно чујем од већег броја ваших представника појединости о темама које смо данас отворили, како би се сарадња интезивирала на различитим нивоима, те како бисмо заједнички дошли до одговарајућег модела и задовољили потребе наших просвјетара”, поручио је министар Војиновић.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?