Министар Дамјановић након састанка са шефом мисије Међународног монетарног фонда за Црну Гору: Отворено о стању у јавним финансијама са ММФ-ом

Објављено: 28.07.2022. 07:19 Аутор: Министарство финансија

Министар финансија, мр Александар Дамјановић, саопштио је након састанка са Међународним монетарним фондом (ММФ), да је овог значајног партнера, информисао о објективном стању јавних финансија, као и плановима Министарства и Владе за стабилност и одрживост. Разговарали су и о потенцијалним могућностима које стоје на располагању држави као чланици ММФ-а.

Тим Међународног монетарног фонда, предвођен Срикантом Сесхадрием, шефом мисије за Црну Гору, завршио је вишедневну посјету Црној Гори састанцима са министром Дамјановићем и гувернером Централне банке Црне Горе (ЦБЦГ), др Радојем Жугићем и сарадницима.

Завршном састанку је претходило више радних састанака са представницима Министарства финансија и Централне банке.

У фокусу састанака са Министарством финансија била је актуелна макроекономска ситуација, затим активности предузете у циљу суочавања са глобалним економским изазовима, ефекти нове пореске политике на стање јавних финансија и на црногорску економију, као и ситуација у финансијском сектору и фискални изгледи.

"Било ми је задовољство да угостим наше поуздане партнере. Отворено смо разговарали о стању у јавним финансијама, мјерама које се спроводе и које су планиране, као и о свим изазовима, нарочито онима које диктира криза узрокована ратом у Украјини. Сагледали смо све могућности које пружа сарадња са партнером попут ММФ-а. Генерално опредјељење Министарства финансија је да се за неопходну подршку обраћа кредибилним, јавним финансијским институцијама, које са друге стране могу рачунати на предвидивост, транспарентност и стабилност у поступању ове институције", казао је Дамјановић.

Први човјек црногорских финансија нагласио је да је примарни циљ Министаства финансија бољи животни стандард грађана, уз јачање фисклане стабилности и подстицање економског раста.

fotografija

foto


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?