Министар Радуловић на састанку у оквиру Берлинског процеса: ЕУ подржава проширење и позива на помирење, снажнију регионалну сарадњу и стварање бољих услова за грађане

Објављено: 08.06.2021. 15:15 Аутор: МИНИСТАРСТВО ВАЊСКИХ ПОСЛОВА ЦРНЕ ГОРЕ

Јачање регионалне сарадње, помирење и стварање предуслова за бољи живот грађана од кључног су значаја у процесу приближавања земаља Западног Балкана Европској унији. На том путу, ЕУ подржава европске аспирације Региона и очекује опипљиве резултате – оцијењено је данас на онлине састанку у оквиру Берлинског процеса, на којем је учествовао министар вањских послова Ђорђе Радуловић са званичницима ЕУ, шефовима дипломатија Западног Балкана и Уније.


Домаћин састанка био је министар вањских послова СР Њемачке Хеико Мас, који је поручио да је будућност земаља Западног Балкана у Европској унији, која је посвећена његовом напретку, посебно у доменима економије, владавине права, борби против корупције и слободе медија. Иако су, како је рекао, деликатна времена, потребно је да, како Западни Балкан, тако и Европа испоруче резултате.

Морамо поново покренути процес проширења и кренути даље са регионалним помирењем – казао је Мас.


Европски комесар за проширење и добросусједство Оливер Вархељи истакао је да је Регион приоритет ЕУ, чији је ангажман на Западном Балкану видљив кроз Економски-инвестициони план, са циљем да подржи економски опоравак, зелену и дигиталну агенду. Нагласио је значај заједничког регионалног тржишта, које би требало да омогући грађанима да путују само са личним картама, уклони радне дозволе и олакша мобилност академске заједнице.


Генерални секретар Европске службе за вањске послове (ЕЕАС) Стефано Санино поручио је да Западни Балкан, као кључни партнер, припада Европској унији.
- Морамо превазићи насљеђе прошлости да бисмо створили заједничку будућност. Потребно је да идемо напријед, а проширење остаје кључни циљ – истакао је Санино.

Министар Радуловић је казао да је, седам година од покретања, Берлински процес постао најопсежнија регионална иницијатива, која је остварила конкретне резултате у домену повезивања младих, транспортне заједнице, регионалног економског тржишта и бројних билатералних питања.


Црна Гора вјерује да је сигуран и просперитетан Регион од кључне важности за јаку Европу. Снажно подржавамо Берлински процес, јер сматрамо да је комплементаран са процесом европских интеграција и јачањем регионалне сарадње – оцијенио је шеф црногорске дипломатије. Министар Радуловић је казао да смо у протеклих годину и по, током здравствене кризе, показали солидарност и заједништво.

- Без ваше подршке не бисмо успјели. ЕУ је много пута показала да је истински партнер Западног Балкана – поручио је министар Радуловић.

Истакао је да Црна Гора остаје посвећена заједничким циљевима, регионалној сарадњи, уз увјерење да ће нова методологија преговора створити нову прилику и убрзати приступање Европи.

Шефови дипломатија су позвали на што скорије отварање преговора са Сјеверном Македонијом и Албанијом, затим либерализацију виза за Косово, као и убрзање преговора са Црном Гором и Србијом. Током састанка је прихваћена иницијатива министра Сјеверне Македоније о размјени дипломата, која ће додатно допринијети разумијевању међу државама Западног Балкана.


На састанку су учествовали генерална секретарка Савјета за регионалну сарадњу (РЦЦ) Мајлинда Брегу, шефови дипломатија БиХ Бисера Турковић, Косова Доника Гервала-Шварц, Србије Никола Селаковић, Сјеверне Македоније Бујар Османи, Албаније Олта Џачка, Француске Жан-Ив Ле Дријан, Бугарске Светлан Стоев, Хрватске Гордан Грлић Радман, Италије Луиђи ди Мајо, Пољске Збигњев Рау, Словеније Анже Логар, аустријски министар за европске и међународне послове Александар Шаленберг, британска министарка за Европу и Америке Венди Мортон, замјеник грчког министра за економску дипломатију и отвореност Констатинос Франкојанис, као и представници цивилног сектора.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?