Министарка Ињац и начелник ГШ ВЦГ генерал Ђуровић, на радном доручку са новинарима

Објављено: 04.06.2021. 13:30 Аутор: Биро за односе са јавношћу МО
Садржај:
Министарка одбране је нагласила да су приоритети Војске Црне Горе допринос националној безбједности, али и колективном систему одбране, побољшању процедура неопходних за развој способности, као и подршка црногорским компанијама на тржишту земаља чланица НАТО-а.Министарка Ињац је поручила да ће будући приоритети, у изазовним временима глобалне здравствене и економске кризе, бити људски ресурси и социо-економски статус запослених.

Министарка одбране, проф. др Оливера Ињац и начелник ГШ Војске Црне Горе, бригадни генерал Милутин Ђуровић организовали су у касарни “Милован Шарановић” у Даниловграду радни доручак са представницима црногорских медија поводом четири године чланства Црне Горе у НАТО.

Министарка је, обраћајући се посленицима јавне ријечи, истакла да Црна Гора и овом приликом, на годишњицу чланства и уочи предстојећег Самита НАТО, шаље поруку потпуне и искрене опредијељености и посвећености вриједностима и циљевима Алијансе.

Она је изразила увјерење да би и данас стајала оцјена коју је у анализи прве године црногорског чланства, дао генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг, који је Црну Гору назвао "извозником стабилности на Балкану".

Министарка одбране је нагласила да су приоритети Војске Црне Горе допринос националној безбједности, али и колективном систему одбране, побољшању процедура неопходних за развој способности, као и подршка црногорским компанијама на тржишту земаља чланица НАТО-а.

Ињац је истакла важност медија у јачању напора у изградњи отпорности друштва на дезинформације.

“Управо су дезинформације допринијеле креирању одређеног наратива којим се може нашкодити безбједносним циљевима Црне Горе, али и савезника”, казала је црногорска министарка одбране.

Она је казала да чланство у НАТО за Црну Гору представља привилегију која јој омогућава афирмацију на међународном плану, уз право одлучивања заједно са представницима најразвијенијих демократија свијета.

„Наша земља је чланством у Алијанси ушла у систем колективне безбједности, што је препознато као најбољи и најефикаснији гарант националне безбједности, суверенитета и националног интегритета у условима модерних безбједносних ризика, пријетњи и изазова“, казала је министарка Ињац, закључујући да је безбједност Црне Горе изнад личних интереса политичара и моћника.

Министарка Ињац је поручила да ће будући приоритети, у изазовним временима глобалне здравствене и економске кризе, бити људски ресурси и социо-економски статус запослених.

Начелник Генералштаба је, обраћајући се новинарима, казао да је Војска Црне Горе у протекле четири године прешла огроман пут, показујући како и оружане снаге невеликих земаља могу доприносити глобалном миру и безбједности.

Он се осврнуо на учешће припадника ВЦГ у међународним мисијама и операцијама, посебно у ИСАФ и Ресолуте суппорт у Авганистану, у којима су наши војници радили раме уз раме са колегама из најразвијенијих свјетских оружаних снага, не заостајући у обучености и професионализму.

Од актуелних ангажмана припадника ВЦГ, генерал Ђуровић је истакао НАТО активност појачаног истуреног присуства у Летонији (еФП), мисију КФОР на Косову, вјежбу “Сабер Гуардиан” у Румунији, те вјежбу “Адрион Ливеx 21” у Словенији.

“Војска Црне Горе као одговорна одбрамбена снага државе и поуздана НАТО чланица, константно унапређује и модернизује своје капацитете”, казао је генерал Ђуровић.

Он се осврнуо на најважније сегменте модернизације Војске Црне Горе у посљедње четири године, у шта је значајна средства улагала како држава Црна Гора, тако и наше савезнице, поготово САД, Њемачка и Турска.

Начелник ГШ је обавијестио новинаре да је у оперативној употреби брод Морнарице ВЦГ, П-105 “Дурмитор”, конвертована ракетна топовњача.  

Он је закључио да Војска Црне Горе заједно са НАТО савезницима има јасне планове и визије.

“Остајемо посвећена НАТО чланица, одговорна према циљевима које смо поставили, како би Црну Гору учинили што безбједнијом”, закључио је начелник ГШ.

Olivera Injac - radni doručak sa predstavnicima crnogorskih medija (04.06.2021.)


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?