Министарство просвјете и УНИЦЕФ : РЕФОРМА ОБРАЗОВАЊА ЈЕ ЗАЈЕДНИЧКИ ПРИОРИТЕТ

Објављено: 13.05.2022. 17:13 Аутор: Министарство просвјете

Данас је у Министарству просвјете министар Миомир Војиновић, заједно с начелницом одјељења за информационо – комуникационе технологије, статистику и дигитализацију Марином Матијевић примио делегацију УНИЦЕФ-а коју су чинили: замјеница шефа представништва УНИЦЕФ-а у Црној Гори Сабина Жунић; координаторка програма образовања Маја Ковачевић; координатор за планирање и мониторинг Стеван Станишић, и консултанткиња за комуникације Горана Банда. Главна тема састанка биле су заједничке иницијативе усмјерене на унапређење квалитета образовања, као и стратешке области сарадње у наредном периоду.

unicef

Министар Војиновић је у уводној ријечи саопштио да је састанак с представницима УНИЦЕФ-а био један од приоритета у активностима на самом почетку његовог мандата, имајући у виду значај те организације за образовни систем у Црној Гори те процес реформе образовања.

Замјеница шефа представништва УНИЦЕФ-а Сабина Жунић истакла је да је Министарство просвјете кључни партнер овој организацији у континуираним активностима и жељи за прогресом и унапређењем система образовања у Црној Гори на добробит све дјеце. Прва тема коју је Жунић предочила тиче се Анализе образовног сектора која представља значајан резултат заједничке иницијативе Министарства просвјете и УНИЦЕФ-а. Чврсти докази и препоруке свеобухватне  Анализе, по њеним ријечима, пружају снажну основу за развој дугорочне стратегије развоја образовања у свим кључним областима, као што су: квалитет, правичност, инфраструктура и финансирање. Такође, Жунић је најавила Глобални самит о трансформацији образовних система који ће се у септембру одржати у Њујорку, под покровитељством генералног секретара УН-а на којем ће владе земаља учесница изнијети кључне изазове и проблеме у функционисању образовних система и предложити конкретне активности за њихово унапређење.

Министар Војиновић  је  дао начелну сагласност за даље спровођење потребних консултација како би се развила свеобухватна Стратегија која ће дати смјернице за унапређење квалитета, инклузије, инфраструктуре и одрживог финансирања образовног система, а које ће допринијети и представљању позиције Црне Горе на Глобалном самиту у Њујорку.

Традиционална област сарадње Министарства просвјете и УНИЦЕФ-а је и промоција значаја предшколског васпитања за свако дијете те повећање уписа дјеце у вртиће. Имајући у виду  значај похађања вртића на развој дјетета, обје стране су овом приликом упутиле апел родитељима да упишу дјецу у предшколске установе  до краја уписног рока, 29. маја.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?