Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Највиши представници ММФ-а и Свјетске банке и министри финансија и гувернери бројних земаља на скупу у Тивту

Објављено: 25.05.2023. 15:32 Аутор: Министарство финансија

„Сарадња, партнерство и узајамна подршка унутар Конституенце основ су за стратешко дјеловање у правцу динамичнијег економског раста и развоја појединачних земаља и снажења отпорности глобалне економије“, поручено је са годишњег састанка Белгијско-холандске конституенце Међународног монетарног фонда и Свјетске банке, који се 25. и 26. маја одржава у Тивту, а чији су домаћини Министарство финансија и Централна банка Црне Горе.

Овај важан догађај који је окупио највише представнике фискалне и монетарне власти 16 земаља чланица Конституенце званично су отворили предсједник Црне Горе мр Јаков Милатовић и премијер др Дритан Абазовић, док су уводна обраћања имали извршни директор ММФ-а Паул Хилберс, извршни директор Свјетске банке Коен Давидсе, министар финансија мр Александар Дамјановић и гувернер Централне банке Црне Горе др Радоје Жугић.

Отварајући скуп, предсједник Милатовић је истакао да је „Црна Гора, у претходне три године, након политичких промјена, остварила одличне економске резултате, те да биљежи потпуни опоравак економске активности, нарушене ковид кризом, што потврђују смањење државног дуга у односу на БДП, као и најнижа стопа незапослености од обнове независности“. Предсједник је додао и да су значајно повећање минималне и просјечне зараде, смањење неједнакости и сиромаштва у друштву, те бројне структурне реформе које су спроведене добар темељ за одрживији модел економског развоја, који би у наредном периоду морао да донесе још бржи раст животног стандарда грађана.

“Свједоци смо да су кризе у свјетској економији честе, али и пребродиве. Стога неизмјерно вјерујем у могућност међусобног повезивања, како у циљу бржег економског развоја појединачних земаља, тако и глобалне стабилности. На темељу заједничких иницијатива, реформаторском таласу и синергији, вјерујем да ћемо ускоро окренути нову, свјетлију страницу црногорске, али и економија свих наших земаља”, поручио је премијер Абазовић.

У свом уводном обраћању, министар Дамјановић је исказао увјерење да је „најрелевантнији скуп из области финансија, чији смо поносни домаћини, прилика да, како међусобно, на нивоу држава чланица Конституенце, тако и јачањем партнерства са кровним међународним финансијским институцијама као што су Свјетска банка и ММФ трасирамо пут ка сигурном привредном расту и развоју и стабилним јавним финансијама.”

Гувернер Жугић је истакао да је овај скуп резултат одличне сарадње коју ЦБЦГ има са ММФ-ом и Свјетском банком, као и централним банкама земаља чланица Конституенце. „Показатељи пословања банака и оцјене међународних институција потврђују да је банкарски сектор најздравији сегмент црногорске економије, те као такав даје значајан допринос финансијској стабилности земље“, казао је Жугић.

Извршни директори Хилберс и Давидсе истакли су да су овакви састанци одлична прилика да представници ММФ-а и Свјетске банке разговарају са земљама чланицама Конституенце о економским изгледима и подршци региону. Учесницима скупа су се обратили Antonella Bassani, потпредсједница Свјетске банке за Европу и Централну Азију и Алфонсо Гарциа Мора, потпредсједник Међународне финансијске корпорације (IFC) у Свјетској банци, док је Бо Ли, замјеник генералног директора ММФ-а, имао излагање у видео формату.

У наставку скупа биће одржане двије сесије на којима ће се дискутовати о економској стабилности и о миграцијама, док ће се на маргинама састанка одржати више билатералних састанака.

Догађају у Тивту присуствовало је више од 100 делегата из 16 земаља чланица Конституенце (Јерменија, Бугарска, Белгија, Кипар, Грузија, Хрватска, Израел, Луксембург, Сјеверна Македонија, Молдавија, Босна и Херцеговина, Украјина, Холандија, Румунија, Андора и Црна Гора), међу којима су највиши званичници ММФ-а и Свјетске банке, као и министри финансија и гувернери централних банака.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?