Од 1. јануара плате љекара веће за 200€, сестрама за 120€

Спајић и Боровинић Бојовић: Повећање плата љекарима 200 еура, сестрама 120

Министар финансија и социјалног старања, мр Милојко Спајић је објавио да ће, осим повећања за све запослене у држави у просјеку за 17,5% које ће се обезбиједити кроз план „Европа сад”, од 1. јануара моћи додатно да се повећају зараде за здравствене раднике од 12,5%.

„Тиме је укупно повећање за здравствене раднике 30%, што је вјероватно и највеће повећање зарада икад у здравству у овако кратком периоду. Желимо само да покажемо колико су нам ти људи битни за државу, да остану у држави. да нам нација буде што здравија”, поручио је Спајић.

Он је захвалио представницима здравственог система, на челу са министарком здравља, на посвећености, снази и стручности јер тиме се омогућава да се Црна Гора води путем економског опоравка и стабилизације.

„И здравље и економија”, порука је министра Спајића са заједничке конференције за новинаре са министарком здравља др Јеленом Боровинић Бојовић након сједнице Владе.

Министарка здравља навела је да је, од првог дана од када је именована, за ову тему ургирала на свим адресама.

„И нама није требало 20 година да изађемо испред вас и да кажемо - договорили смо се. Повећање зарада љекарима сада је извјесно. Више није обећање већ постаје реалност“, казала је Боровинић Бојовић.

Она је истакла да је повећање зарада један од начина да се ова држава одужи љекарима који сваке секунде носе један од најтежих терета на својим леђима.

„Када бирократију преведемо у језик бројки, то значи сљедеће: тренутно, љекар опште праксе зарађује 622€; специјалиста 755€ а субспецијалиста 823€. Од 1. јануара 2022. године ове плате износиће 809€, 981€, односно 1.070€. Нијесмо заборавили ни медицинске сестре. Ако медицинска сестра сада зарађује 400 еура, она ће од 1. јануара 2022. године примати око 520€“, казала је Боровинић Бојовић.

Министарка каже да вјерује да ће се на овај начин коначно мотивисати љекари да схвате да не постоји љепши комад неба од оног над Црном Гором и да треба да остану овдје и да лијече свој народ.

„Подсјетићу вас да се сваке недјеље у Црној Гори у јавном здравству уради око 140 хиљада прегледа. То је мјерљив доказ о посвећености свих запослених у здравству о ком се, нажалост, мимо нашег сектора, ријетко јавно говори. Ја ћу вам рећи да је то резултат вриједан дивљења„, рекла је министарка здравља.

Konferencija za medije ministarke zdravlja i ministra finansija i socijalnog staranja (30.09.2021.)

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?