Одлучни смо да остваримо мјерљив напредак у области заштите животне средине

Објављено: 13.05.2022. 14:31 Аутор: Министарство европских послова

“Радује нас што нова Влада започиње убрзање процеса европске интеграције управо сједницом Радне групе за преговарачко поглавље 27 – Животна средина и климатске промјене. У овом поглављу су видљиви резултати у дијелу усклађивања националног законодавства са правном тековином ЕУ, али предстоји још много посла када је у питању примјена тих закона у пракси”, поручила је потпредсједница Владе и министарка европских послова, Јована Маровић, која је са министарком екологије, просторног планирања и урбанизма, Аном Новаковић Ђуровић присуствовала сједници Радне групе.

Sjednica Radne grupe za pregovaračko poglavlje 27Radne grupe za pregovaračko poglavlje 27

Састанак Радне групе за преговарачко поглавље 27 – Животна средина и климатске промјене одржан је данас након дужег застоја у раду.

“Крећемо активно у испуњавање завршних мјерила за поглавље 27. Одлучни смо да у области заштите животне средине и климатских промјена остваримо мјерљив напредак, у који ће се увјерити грађанке и грађани Црне Горе”, казала је Новаковић Ђуровић.

На данашњем састанку посебан фокус стављен је на дефинисање приоритета и динамике у испуњавању мјерила у области животне средине, а дискутовано је и о појединачним сегментима реализације преузетих обавеза.

Sjednica Radne grupe za pregovaračko poglavlje 27Radne grupe za pregovaračko poglavlje 27

„Ово је први пут да ресорни министри присуствују састанцима Радне групе, што доказује посвећеност интензивирању процеса европских интеграције. Очекујем да ће се ова пракса наставити, како би се поспјешило испуњавање обавеза из Поглавља 27“, казао је шеф Радне групе, Љубиша Павићевић, в.д. генерални директор Директората за ЕУ интеграције, међународну сарадњу и климатске промјене у Министарству екологије, просторног планирања и урбанизма.

Саговорници су се сложили да је у наредном периоду потребно покренути процес измјене и допуне Одлуке о бразовању Радне групе за ово поглавље у складу са планираном реформом цијеле преговорачке структуре која ће бити усклађена са Новом методологијом преговора са ЕУ.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?