Odlučni smo da ostvarimo mjerljiv napredak u oblasti zaštite životne sredine

Objavljeno: 13.05.2022. 14:31 Autor: Ministarstvo evropskih poslova

“Raduje nas što nova Vlada započinje ubrzanje procesa evropske integracije upravo sjednicom Radne grupe za pregovaračko poglavlje 27 – Životna sredina i klimatske promjene. U ovom poglavlju su vidljivi rezultati u dijelu usklađivanja nacionalnog zakonodavstva sa pravnom tekovinom EU, ali predstoji još mnogo posla kada je u pitanju primjena tih zakona u praksi”, poručila je potpredsjednica Vlade i ministarka evropskih poslova, Jovana Marović, koja je sa ministarkom ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Anom Novaković Đurović prisustvovala sjednici Radne grupe.

Sjednica Radne grupe za pregovaračko poglavlje 27Radne grupe za pregovaračko poglavlje 27

Sastanak Radne grupe za pregovaračko poglavlje 27 – Životna sredina i klimatske promjene održan je danas nakon dužeg zastoja u radu.

“Krećemo aktivno u ispunjavanje završnih mjerila za poglavlje 27. Odlučni smo da u oblasti zaštite životne sredine i klimatskih promjena ostvarimo mjerljiv napredak, u koji će se uvjeriti građanke i građani Crne Gore”, kazala je Novaković Đurović.

Na današnjem sastanku poseban fokus stavljen je na definisanje prioriteta i dinamike u ispunjavanju mjerila u oblasti životne sredine, a diskutovano je i o pojedinačnim segmentima realizacije preuzetih obaveza.

Sjednica Radne grupe za pregovaračko poglavlje 27Radne grupe za pregovaračko poglavlje 27

„Ovo je prvi put da resorni ministri prisustvuju sastancima Radne grupe, što dokazuje posvećenost intenziviranju procesa evropskih integracije. Očekujem da će se ova praksa nastaviti, kako bi se pospješilo ispunjavanje obaveza iz Poglavlja 27“, kazao je šef Radne grupe, Ljubiša Pavićević, v.d. generalni direktor Direktorata za EU integracije, međunarodnu saradnju i klimatske promjene u Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

Sagovornici su se složili da je u narednom periodu potrebno pokrenuti proces izmjene i dopune Odluke o brazovanju Radne grupe za ovo poglavlje u skladu sa planiranom reformom cijele pregovoračke strukture koja će biti usklađena sa Novom metodologijom pregovora sa EU.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?