Одржан састанак са Удружењем банака на тему Нацрта Закона о солидарном доприносу

Објављено: 17.03.2023. 13:37 Аутор: Министарство финансија

udruženje banaka 1

Министар финансија Александар Дамјановићдржавни секретар Илија Вукчевић и генерална директорица Директората за порески и царински систем Биљана Перановић , одржали су данас уводни састанак са представницима Удружења банака Црне Горе (УБЦГ), односно руководством банака које послују на територији наше земље, на челу са предсједником управног одбора УБЦГ-а, Алексом Лукићем, како би разговарали о укупном економском амбијенту у свијетлу импликација нацрта Закона о солидарном доприносу на инвестициону климу и дугорочни финансијски оквир.

У конструктивном дијалогу, саговорници су пренијели отвореност за интензивирање сарадње у смјеру изношења конкретних предлога мјера које би у кризним временима осигурале континуитет у пореској политици и тиме омогућиле стабилно финансирање буџета, уз очување атрактивности инвестиционе климе у корист и привреде и грађана. У том контексту, представници Удружења банака су изнијели став о неопходности одлагања Нацрта Закона о солидарном доприносу, како би се спровела свеобухватна анализа утицаја предвиђених мјера на комплетну црногорску привреду, са конкретним освртом на краткорочне и дугорочне бенефите, односно мањкавости поменутог законског рјешења.

Министар Дамјановић је указао да је управо уважавајући потребу дијалога и изналажење оптималне мјере између очувања стабилности буџета и свих сервиса које држава пружа, и атрактивности пословног амбијента као предуслова за развој привреде и банкарског сектора као стабилизатора финансијског оквира, јавна расправа о Нацрту закона о солидарном доприносу продужена до 20. априла. Како је министар додао, сви аспекти поменутог закона, од обухвата дјелатности, висине прага за опорезивање и висине самог пореза, као  и остали детаљи закона биће предмет детаљног анализирања како са аспекта одрживости тако и примјењивости у пракси, због чега је и продужен поменути рок.

Састанак је био прилика и да се са банкарским сектором разговара на тему унапређења система размјене података са Управом прихода и царина, не само у домену FATCA споразума и осталих међународних уговора, већ и у оквирима унутар црногорских потреба, у циљу адекватног препознавања основице за опорезивање, односно ширења пореског обухвата.

Данашњој координацији присуствовали су предсједник и генерални секретар УО УБЦГ Алекса Лукић (Ерсте банка) и Братислав Пејаковић, Есад Заимовић (Хипотекарна банка), Маја Крстић (Црногорска комерцијална банка), Милош Павловић (Universal Capital bank), Винко Никић (Ловћен банка), Fatih Yilmaz и Горан Бакић (Ziraat bannk), Ђорђе Лукић  и Енеса Бектеси (Adriatic bank), Мартин Леберле  и Богдан Подлесник (NLB банка), Тарик Телацевић (Прва банка Црне Горе) и Дмитриј Ликхота (Запад банка).

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?