Ограничена цијена пелета

На приједлог Министарства економског развоја и туризма, и у сарадњи са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде Влада Црне Горе усвојила је одлуку којом се ограничава продајна цијена пелета на максимално 269 еура по тони код произвођача и 320 еура у трговини на мало.

 Министар економског развоја и туризма Горан Ђуровић казао је како овом допуном Одлуке о привременим мјерама за ограничавање цијена производа од посебног значаја за живот и здравље људи, Црна Гора постаје најконкурентнија земља у региону по питању цијене пелета.

Свуда око нас та цијена варира од 450 до 480 еура или преко. Да не причам о земљама Европске уније (ЕУ) гдје то иде до 500 и 600 еура по тони. Захваљујем произвођачима пелета са којима је постигнут договор да се према домаћем тржишту наступи са таквим цијенама. Они су се обавезали да ће обезбиједити одређене количине. Ми смо прецизирали да 15 одсто производње мора бити намијењено црногорском тржишту, а остатак могу да извезу, јер они много више производе него што су потребе Црне Горе, па самим тим имају појачан извозни капацитет. Колега Јоковић и ја пратимо ситуацију и уколико би дошло до било каквог помјерања или до несташица били бисмо спремни и да забранимо извоз али за сада немамо те информације, казао је Ђуровић.

 У Црној Гори се годишње према подацима Монстата произведе од 80-90 хиљада тона пелета, док су домаће потребе око 20 хиљада тона. Стање на тржишту пелета и значајан пораст цијена овог производа у односу на претходну годину условили су потребу за доношењем ове привремене мјере од стране Владе Црне Горе како би се заштитио животни стандард грађана, посебно у вријеме прибављања неопходних залиха за предстојећу сезону гријања.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?