Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Појашњење у вези са мјерама подршке пензионерима

Објављено: 22.02.2023. 08:57 Аутор: Министарство финансија

У циљу отклањања евентуалних недоумица и погрешног тумачења на тему помоћи пензионерима, насталог након гостовања  министра финансија, мр Александар Дамјановић у емисији “Такулин”  на Градској телевизији, наглашавамо да је, одговарајући на питање новинара, министар казао да, у овом тренутку, нијесу планиране ванредене пензије, мислећи на додатна једнократна давања из државног буџета, каква су исплаћена у децембру протекле године. Са друге стране, како је и најављено, пензионери са исподпросјечним примањима, могу очекивати исплату субвенција из пакета енергетске подршке коју обезбјеђује Европска комисија за земље Западног Балкана.  

Подвлачимо да субвенција није исто што и ванредна пензија или друга врста једнократног буџетског издвајања, каква је обезбијеђена претходне године, од стране ове Владе, за све пензионере у Црној Гори, чија су примања до висине потрошачке корпе.

Дакле, иако се ради о различитим категоријама помоћи, подршка која је обезбијеђена кроз средства из фондова ЕК свакако је добродошла и у сагласју је са политиком Владе у цјелини у чијем је апсолутном фокусу бољи материјални положај пензионера, који су годинама уназад занемаривању категорија, додатно запостављена тзв. Програмом Европа сад.

Указујемо да је, у поменутој емисији, између осталог, министар  нагласио да ће, у име Владе, учинити све да минимална и просјечна пензија  буду најмање у нивоу од 60% минималне и просјечне зараде, што је на фону политике солидарности, за коју се од почетка мандата министар Дамјановић залаже, када је у питању, ова, како оцјењује најрањивија категорија друштва, која је истовремено показала највиши степен социјалног разумијевања и стрпљења.

Први човјек црногорских финансија поручио је да је дошло вријеме да држава покаже потребни сензибилитет према пензионерима, кроз редовна и ванредна усклађивања, као и могућу корекцију Закона о пензијском и инвалидском осигурању, са циљем стварања претпоставки за унапрјеђење пензионог система, уз константно и континуирано увећање пензија и њиховог  бржег усклађивања са зарадама.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?