Премијерски сат - Премијер Кривокапић: Став Владе везан за апсолутно равномјерну расподјелу и регионални развој поготово сјевера

Објављено: 29.07.2021. 15:02 Аутор: Кабинет предсједника Владе Црне Горе

Предсједник Владе проф. др Здравко Кривокапић казао је да је став Владе везан за апсолутно равномјерну расподјелу и регионални развој, поготово сјевера.

„Све детаље које сте Ви навели, ми смо имали као затечено стање. Ниједан уговор није Влада потписала, него једноставно имамо оно што је неко претходно договорио и уговорио. За овај врло значајан регинални магистрални пут Пљевља – Михајловица, Ви знате да су радови на овом путу у дужини од 12,6 километара у износу од 7 и по милиона еура дати “Страбагу” из Аустрије, а уговор је потписан 25.02.2020. године. Радови се изводе по одређеној динамици и вјерујте да забрињава сваког грађанина и који живи у Пљевљима и који долази из Србије што се тај дио пута ради у овом временском периоду туристичке сезоне. То ће убудуће бити сасвим другачије, али да би се испоштовали рокови, Управа за саобраћај је одлучила да се радови изводе и на овај начин као некад што су рађени од Никшића до Грахова“, казао је премијер Кривокапић одговарајући на питање Кенане Струјић Харбић из Клуба посланика Бошњачке странке.

Предсједник Владе је казао да је оно што је најважније, да ће, према тренутној ситуацији, уговорни рок бити испоштован и завршен 16. новембра 2021. године.

„Овај други регионални пут који је значајан и повезује Пљевља са Босном и Херцеговином, ја сам имао прилику само једном туда да прођем и то је стварно један пут који је заслуживао да буде и прије урађен, али ево као што Вам је познато, уговор је потписан 06.05.2019. године између Управе за саобраћај и компаније “Црнагорапут” АД Подгорица. Дужина трасе је 16,3 километра, а цијена радова је 12 милиона и 100 хиљада еура. Основни разлог зашто је дошло до прекорачења рока лежи у чињеници да нису завршени имовинско - правни односи. И то је нешто што је стално присутно буквално за сваки пројекат који имамо и који се реализује. Ја мислим да сви пројекти треба да буду тако регулисани да се имовинско-правни односи ријеше прије него што пројекат крене. Ми кренемо у пројекат, а онда послије тога врло често имамо то ограничење. Трећи дио пута је Вруља – Мијаковићи, и то је такође један значајан дио пута који везује Пљевља и Бијело Поље и Ви знате да је Теxнопут добио тај уговор који је потписан 2018. године. И поново кључни разлог зашто су сви рокови пробијени лежи у чињеници која је везана за рјешавање имовинско-правних односа. И то је нешто што смо ми затекли. Надамо се, како смо у договору са извођачем констатовали да ће крајем ове године бити завршена та значајна саобраћајница. Оно што је значајно, а тиче се територије општине Пљевља, да је читава финансијска конструкција негдје око 28 милиона еура“, казао је Кривокапић.

Он је казао да жели да пошаље поруку, коју можда неки грађани нису имали прилике, а поготову представници општина, да чују, да за припрему наредног буџета Влада има пројекте који су комплетни да бисмо ову нову вриједност коју желимо да додамо, 120 милона еура, могли реализовати 2022. године.

„То значи да ти пројекти морају бити апсолутно урађени у свим тачкама онако како је везано за пројектни задатак, да имамо цјеловите пројекте и да на тај начин ће бити финансирани сви без изузетка водећи рачуна о томе да ниједна општина не буде закинута, а да сјевер који у овом тренутку није ни путно повезан а и нема могућност великих индустријских постројења буде 2022. године другачији. То можемо, наравно као што сте сви Ви већином казали само заједнички“, казао је премијер Кривокапић.

Premijerski sat (29.07.2021.)
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?