Стипендије Министарства иностраних послова и међународне сарадње Италије

Објављено: 19.05.2022. 08:00 Аутор: Министарство просвјете

Обавјештавамо све заинтересоване да Министарство иностраних послова и међународне сарадње Италије, у намјери да подржи сарадњу између двије земље у области културе, науке и технологије, као и ширење италијанског језика и културе, додјељује црногорским држављанима 27 мјесеци стипендија за академску 2022/2023. годину.  

Стипендије се додјељују за период од 6 или 9 мјесеци, односно 3 мјесеца за курсеве италијанског језика и културе, у износу од 900 еура мјесечно.

Заинтересовани могу конкурисати за сљедеће програме:

  • Специјалистичке/магистарске студије у Италији
  • Високе стипендије у области музике и умјетности (AFAM)
  • Докторске студије
  • Истраживачке пројекте у менторству, при италијанским јавним институцијама
  • Напредне курсеве италијанског језика и културе (у трајању од 3 мјесеца)

Услови за пријаву кандидата су сљедећи:

  • Одговарајућа диплома за упис на одабране студије
  • Познавање италијанског језика барем на нивоу Б2 (CEFR, уз прилагање одговарајуће потврде, или потврде са факултета о похађању и познавању италијанског језика).
  • За упис на студије које се изводе у потпуности на енглеском језику није потребно познавање италијанског језика већ познавање енглеског језика барем на нивоу Б2 (CEFR, уз прилагање одговарајуће потврде уз пријаву за стипендију).
  • За упис на напредне курсеве италијанског језика и културе, кандидат мора приложити потврду о познавању језика на нивоу А2 (CEFR, уз прилагање одговарајуће потврде, или потврде са факултета о похађању и познавању италијанског језика).
  • За стипендије за специјалистичке/магистарске студије, високе студије у области музике и умјетности (AFAM) као и за курсеве италијанског језика и културе, могу се пријавити кандидати који немају више од 28 година закључно са даном истека конкурса (9. јун 2022. године); за докторанде, кандидати који немају више од 30 година закључно са даном истека конкурса; за образовне и истраживачке програме у сарадњи са италијанским институцијама, кандидати који немају више од 40 година закључно са даном истека конкурсног рока.

Пријава се врши искључиво електронским путем попуњавањем пријавног формулара који се налази на интернет страници Министарства иностраних послова и међународне сарадње Италије  https://studyinitaly.esteri.it/, уз претходну корисничку регистрацију на страници: https://studyinitaly.esteri.it/registrazione

Рок за подношење пријава је 9. јун 2022. године, до 14.00 часова (по италијанском времену).

Информације о условима за конкурисање су објављене и на интернет страници Амбасаде Италије на:

https://www.ambpodgorica.esteri.it/Ambasciata Podgorica

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?