Свечана Академија поводом 120 година постојања и рада Гимназије у Пљевљима

Гимназија „Танасије Пејатовић“ ове године слави 120 година постојања и рада. Тим поводом је 18. новембра одржана Свечана академија у сали Центра за културу Пљевља, са почетком у 19 сати. Присутнима су се пригодним говорима обратили државни секретар МПНКС , предсједник Општине Пљевља, в. д. директора Гимназије Бојана Грујић и предсједница Школског одбора Маја Вучинић Драгашевић. 

Jubilej Gimnazije

Државни секретар МПНКС, господин Дамјан Ћулафић у име Министарства и своје лично име честитао је јубилеј школи, нагласивши да оснивање ове Гимназије представља историјски тренутак просвјетног и културног живота, не само у Пљевљима и пљеваљском крају, него и цијелом Потарју и Полимљу.

„Просвјетитељска мисија Танасија Пејатовића живи и остварује се кроз безвременске вриједности које ова Гимназија пружа генерацијама, те је тако постала синоним за широко образовање, слободоумну мисао, стварање, креативност и напредак духа. Захвалност за наставак непроцјењиве традиције ове школе првенствено дугујемо њеним професорима који кроз труд, посвећеност, изузетно прегалаштво у раду стреме образовном циљу цијелог друштва, а то је да у будућности будемо још успјешнији и  да стварамо нове вриједности које нас обогаћују“, изјавио Ћулафић . 

Такође, Ћулафић се осврнуо и на бројне изазове са којима се  Гимназија „Танасије Пејатовић“ сусрела у својој богатој и дугој историји, додајући  да је посљедњи  пандемија, која је  пореметила цјелокупан образовни процес и подсјетила нас на значај традиционалног академског и културног амбијента, али и потребу да констарнтно унапређујемо наше поље дјеловања кроз реформе усклађене са потребама времена у ком живимо.

„Вођени лучом просвјетитељства, упаљеном 1901. године, МПНКС ће настојати да и даље ствара систем квалитетног образовања, како би омогућило генерацијама које долазе да остваре свој пуни потенцијал“, закључио је господин Ћулафић. 

Програм су припремили ученици Гимназије са својим професорицама, чланицама Тима за културно-забавне активности. Он је осмишљен тако да кроз одабране одломке из књижевних дјела, рецитације, наступ хора и инструменталне садржаје евоцира најзначајније тренутке из историјата  школе у временској корелацији са најкрупнијим догађајима у Европи и свијету. 

Jubilej Gimnazije

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?