Такмичење у програмирању уз употребу мицро:бит рачунара 2021

За све основне школе које су учествовале у четвртом тренинг циклусу у оквиру програма Школе за 21. вијек организујемо Такмичење у програмирању уз употребу мицро:бит рачунара 2021.

Пријаве школских мицро:бит пројеката на Такмичење у програмирању уз употребу мицро:бит рачунара могу се поднијети у периоду од 24. септембра до 20. октобра 2021. године.

Криза изазвана пандемијом Цовид-19 вируса наставила је да утиче на сектор образовања, а наставници/е су се суочили са бројним измјенама и изазовима, било да изводе наставу у учионици, онлине или комбинованим моделом. Иако овај фактор и даље има снажан утицај на рад свих школа, јако смо поносни на све оне школе које су учествовале у програму у овим околностима као и на оне које ће учествовати у овом Такмичењу.

Поштујући званичне мјере предострожности, а и зато што желимо да сви ученици/це и наставници/е буду сигурни и здрави, Такмичење у програмирању уз употребу мицро:бит рачунара овог пута биће организовано у онлине формату.

Циљ нашег Такмичења је да допре до ученика/ца широм земље и надахне их да рјешавају свакодневне проблеме у својим школама и локалним заједницама кроз програмирање физичких уређаја. На Такмичењу ће се користити ББЦ-јев мицро:бит џепни рачунар како би се ученицима/ама омогућило да осмисле пројекте као одговор на Циљеве одрживог развоја  и истраже рјешења за проблеме са којима се сусрећу у свом свакодневном животу. Школе се охрабрују да понуде иновативна рјешења за заштиту животне средине, уштеду енергије и борбу против утицаја климатских промјена. Такмичење у програмирању уз употребу мицро:бит рачунара се организује у партнерству са Министарством просвјете, науке, културе и спорта и Заводом за школство.

Да бисте се пријавили, само слиједите наша упутства при дну ове странице и упознајте се са свим фазама Такмичења.   

Које школе могу да се пријаве

Такмичење је отворено за све ученике/це узраста од 10 до 15 година из школа које испуњавају следеће услове:

 • Школе које су учествовале у четвртом циклусу обуке из критичког мишљења и рјешавања проблема и добиле одговарајући број мицро:бит уређаја у оквиру програма "Школе за 21. вијек". Молимо Вас да погледате списак тих школа у Прилогу 1.
 • Школе чији су наставници/е завршили онлајн курс о коришћењу мицро:бит уређаја 

Фаза 1

У првој фази Такмичења, све примљене пријаве биће оцјењиване у складу са квалификационим критеријумима. Како бисте ушли у први круг селекције, пријаве/пројекте би требали поднијети такмичарски тимови састављени од само 2 члана. Било би пожељно да је барем једна од такмичара ученица. Додатно, заинтересовани школски тимови су позвани да доставе следеће:

 • Контакт податке – како је наведено у обрасцу за регистрацију
 • Потписан Образац о заштити личних података и сагласности за учествовање на такмичењу: Прилог 2
 • Писану пријаву: Прилог 3 – кратак опис пројекта, којим се проблемом пројекат бави, како ће помоћи ученицима/ама, њиховим школама и локалним заједницама? Како је пројекат повезан са Циљевима одрживог развоја ? Опис пројекта треба бити поднесен у Wорд документу. Фотографије ручно написаних пројеката биће оцијењене најнижом оцјеном.
 • Учитају .хеx датотеку у онлине фолдер. Кандидати морају предати кôд. (Кôд треба доставити у одговарајућем формату како би се могао провјерити и тестирати како функционише.)
 • Видео снимак пројекта у функцији и његову презентацију у трајању од 5 минута. 

Све неопходне документе треба поставити у један фолдер, а линк ка том фолдеру можете наћи у документу под називом Прилог 1. Молимо да попуните све документе у дигиталном формату. Све непотпуне пријаве ће у овој фази бити изузете. Више информација о томе како одабрати пројекат и како снимити видео запис можете пронаћи у Упутствима за школе.

Фаза 2

Пријаве и пројекти који су прошли први круг селекције оцјењиваће се у складу са следећим критеријумима за оцјењивање:

 1. Сврха и општи утицај пројекта
 2. Оригиналност и креативност у рјешавању проблема
 3. Функционални дизајн пројекта
 4. Техничка сложеност кода 

Жири који чине професионалци из области информационо-комуникационих технологија, образовања као и области обухваћених Циљевима одрживог развоја направиће ужи избор од највише 10 најбољих пријава/пројеката који ће учествовати у Фази 3 Такмичења. У зависности од квалитета пријављених пројеката на онлајн такмичење можете бити позвано и мање од 10 такмичарских тимова.

Листа одабраних пројеката који ће бити позвани на Такмичење у реалном времену биће објављена на нашој веб страници, а такмичари/ке ће бити обавјештени и путем е-маил адресе назначене у пријави.

Фаза 3

Тимови чији пројекти су ушли у ужи избор учествоваће у посљедњој фази Такмичења – онлине Такмичењу у реалном времену. Онлине Такмичење у реалном времену одржаће се путем апликације Microsoft Теамс. Послаћемо приступни линк и одржати пробну сесију. Сви тимови имаће прилику да испробају ову Microsoft Теамс апликацију прије одржавања Такмичења у реалном времену и добију одговоре на сва питања која имају.

 • Током онлине Такмичења у реалном времену, сваки тим имаће 10 минута за презентацију пројекта и питања жирија.
 • Презентације ће бити у видео формату, у трајању до 5 минута. Видео записи ће бити снимљени прије догађаја у реалном времену, или се може искористити исти видео запис који је достављен у првој фази селекције. Упутства како на најбољи начин снимити видео запис укључена су у Упутства за школе. 
 • Жири ће имати 5 минута за постављање питања везаних за пројекат и оцјењивање пројекта на основу: општег знања о садржају пројекта, техничкој сложености кода и вјештинама презентирања.

Ако учествујете у Такмичењу у програмирању уз употребу мицро:бит рачунара и заинтересовани сте да учествујете у Глобалном такмичењу у програмирању ‘до yоур:бит’ [уради свој: бит] са истим пројектом, онда ваша пријава за Такмичење у програмирању уз употребу мицро:бит рачунара треба бити написана на енглеском језику и усклађена са Циљевима одрживог развоја (СДГ). 

До yоур:бит је такмичење у програмирању уз употребу мицро:бит рачунара које подстиче дјецу и омладину широм свијета да буду креативни и осмишљавају рјешења за глобалне циљеве.

До yоур: бит такмичење ће бити отворено 2022. године. За више информација молимо Вас да пратите web страницу такмичења „До Yоур: Бит“ .

Срећно свима!

Документа

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?