Туристима бесплатно тестирање и лијечење од коронавируса у Црној Гори

Министарство здравља и Институт за јавно здравље Црне Горе, у сарадњи са Министарством економског развоја, припремили су водич кроз сигурносно-здравствене протоколе за COVID-19 под називом „Црна Гора као сигурна и одговорна туристичка дестинација“.

Министар економског развоја Јаков Милатовић рекао је да сигурносно-здравствени протоколи обухватају сет мјера и активности којим се смањују ризици оболијевања људи од коронавируса, а базирани су на принципима контроле и превенције трансмисије болести.

Документ предвиђа одређене протоколе и препоруке који треба да се поштују у одређеним ситуацијама, а све у циљу да епидемиолошка ситуација у Црној Гори, у дијелу који се тиче туристичке сезоне, буде добра и да се одржи оваквом каква је тренутно, казао је Милатовић.

Овај водич садржи свеобухватан преглед сигурносно-здравствених протокола у следећим областима:

  • Оболијевање госта у смјештајном објекту
  • Протокол у туризму и угоститељству
  • Протокол у смјештајном објекту
  • Протокол у угоститељству
  • Протокол у путничким објектима и превозним средствима
  • Протокол у спорту и рекреацији
  • Протокол за туристичке водиче, агенције и информативне центре

Милатовић је навео да ће у току следеће седмице брошура бити дистрибуирана туристичким радницима, додајући да је у току превод на руски и енглески језик, тако да ће документ бити дистрибуиран и амбасадама у Подгорици.

„Ово је важан документ и мислим да би требало да помогне туристичкој привреди у дијелу едукативном, просто да знају како да се понашају у одређеним ситуацијама“, рекао је Милатовић.

Министарка здравља Јелена Боровинић Бојовић додала је да су се трудили да поједноставе протоколе.

„Таксативно су представљене све процедуре и правила која су важећа у нашој земљи, као и све тренутне епидемиолошке мјере, које су подложне промјенама. На овај начин, туристима је потпуно поједностављено и објашњено како да се понаша уколико се догоди да осјети било какве симптоме болести или се докаже да за вријеме боравка у Црној Гори има инфекцију“, прецизирала је Боровинић Бојовић

Према њеним ријечима, сви туристи који се разболе од COVID-19 у Црној Гори и буду болнички збринути могу се лијечити о трошку државе.

„У случају да им буде потребно за повратак у своју земљу, PCR тестирање ће се несметано и једноставним процедурама вршити у Црној Гори“, рекла је Боровинић Бојовић, додајући да ће сви хотелијери оставити 10 одсто просторних капацитета за случај смјештања обољелих од коронавируса.

Водич „Црна Гора као сигурна и одговорна туристичка дестинација“

Документа

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?