Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Kampanja u romskim naseljima Talumu i Riversajdu o problemima nasilja nad ženama i prisilnim brakovima djevojčica iz romske i egipćanske populacije

Objavljeno: 06.06.2015. 23:51 Autor: mmp

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava u saradnji sa Centrom bezbjednosti policije iz Nikšića i NVO Centar za romske inicijative iz Nikšića, u Beranama organizovali su danas 06. juna 2015. godine, drugu kampanju u romskim naseljima Talumu i Riversajdu o problemima nasilja nad ženama i prisilnim brakovima djevojčica iz romske i egipćanske populacije.

mmpKampanja je dio mjera iz Akcionog plana za Poglavlje 23 i Akcionog plana vezanog za Strategiju za poboljšanje položaja Roma i Egipćana u Crnoj Gori 2012 -2016.
Nakon Obuke za edukaciju roditelja, djece, RE aktivistkinja, službenika/ca državne uprave o zaštiti od nasilja u porodici i maloljetničkih prisilnih brakova među romskom populacijom, predstavnici/e Ministarstva su zajedno sa predstavnicima/ama NVO Centra za romske inicijative iz Nikšića i službenicima policije iz Nikšića, obišli romska naselja Riversajd i Talum i tom prilikom razgovarali sastanovnicima ovih naselja o navedenim temama.

U razgovoru, uočen je problem uzimanja opojnih sredstava kod pripšadnika/ca mlađe populacije kao i neminovni problem prosjačenja. Iz ovih naselja apelovano je na pomoć od Ministarstva za ljudska i manjinska prava da pokrene i neke obuke na ove teme.

Kada je riječ o obrazovanju romske i egipćanske djece iz ovih naselja, sva djeca sa kojima je razgovarano, u obrazovnom su sistemu, dok su roditelji iskazali veliku zainteresovanost za njihovo obrazovanje.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?