Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

EU nagrada za žene Romkinje “Nepoznati heroji”

Objavljeno: 21.03.2019. 14:58 Autor: PR služba

Tatjana Anđelić, predstavnica Ministarstva za ljudska i manjinska prava koja je ujedno i predstavnica Crne Gore i predsjedavajuća ad hok Komiteta Savjeta Evrope za pitanja Roma i putnika, prisustvovala je dodjeli EU Roma nagrade koja je održana 19. marta 2019. godine u Briselu.

Anđelić je bila i članica Međunarodnog žirija za dodjelu ove nagrade.

“EU nagrada za integraciju Roma/kinja za Zapadni Balkan i Tursku 2019-  “Nepoznati heroji  je bila namijenjena “ženama Romkinjama koje su aktivne u civilnom sektoru i koje rade i žive u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Sjevernoj Makedoniji, Albaniji, Kosovu i Turskoj.

Nagradu je finansirala EU, a projekat je implementirala NVO iz Albanije Aktivni Romi Albanije (Roma Active Albania).

Prva nagrada je dodijeljena Fani Delii iz NVO “Centar za romske inicijative” iz Nikšića, a druga Aniti Beriši koju je nominovala NVO “Phiren Amenca- Koračajte sa nama”.

Nagrada “Nepoznati heroji” je bitna jer je bila namijenjena ženama koje su uložile veliki rad i posvećenost za integraciju Roma/kinja. One svakako simbolizuju veliku snagu koju posvećuju integraciji Roma/kinja u društvo. Dobitnice su dobile novčane nagrade, kao i studijsku posjetu institucijama EU u Briselu.

Tatjana Anđelić je izrazila zadovoljstvo što je učestvovala u ovom procesu i čestitala svim dobitnicama, Fani Deliji i Aniti Beriši iz Crne Gore.

Ova nagrada je bitna jer je prepoznala napore žena Romkinja na Zapadnom Balkanu i Turskoj, a one svakako predstavljaju izuzetan primjer svojoj zajednici za buduća djela i ne samo kada je integracija u pitanju.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?