Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

ЕУ награда за жене Ромкиње “Непознати хероји”

Објављено: 21.03.2019. 14:58 Аутор: ПР служба

Татјана Анђелић, представница Министарства за људска и мањинска права која је уједно и представница Црне Горе и предсједавајућа ад хок Комитета Савјета Европе за питања Рома и путника, присуствовала је додјели ЕУ Рома награде која је одржана 19. марта 2019. године у Бриселу.

Анђелић је била и чланица Међународног жирија за додјелу ове награде.

“ЕУ награда за интеграцију Рома/киња за Западни Балкан и Турску 2019-  “Непознати хероји  је била намијењена “женама Ромкињама које су активне у цивилном сектору и које раде и живе у Црној Гори, Босни и Херцеговини, Србији, Сјеверној Македонији, Албанији, Косову и Турској.

Награду је финансирала ЕУ, а пројекат је имплементирала НВО из Албаније Активни Роми Албаније (Рома Ацтиве Албаниа).

Прва награда је додијељена Фани Делии из НВО “Центар за ромске иницијативе” из Никшића, а друга Анити Бериши коју је номиновала НВО “Пхирен Аменца- Корачајте са нама”.

Награда “Непознати хероји” је битна јер је била намијењена женама које су уложиле велики рад и посвећеност за интеграцију Рома/киња. Оне свакако симболизују велику снагу коју посвећују интеграцији Рома/киња у друштво. Добитнице су добиле новчане награде, као и студијску посјету институцијама ЕУ у Бриселу.

Татјана Анђелић је изразила задовољство што је учествовала у овом процесу и честитала свим добитницама, Фани Делији и Анити Бериши из Црне Горе.

Ова награда је битна јер је препознала напоре жена Ромкиња на Западном Балкану и Турској, а оне свакако представљају изузетан примјер својој заједници за будућа дјела и не само када је интеграција у питању.

Министарство за људска и мањинска права

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?