Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Кампања у ромским насељима Талуму и Риверсајду о проблемима насиља над женама и присилним браковима дјевојчица из ромске и египћанске популације

Објављено: 06.06.2015. 23:51 Аутор: ммп

Министарство за људска и мањинска права у сарадњи са Центром безбједности полиције из Никшића и НВО Центар за ромске иницијативе из Никшића, у Беранама организовали су данас 06. јуна 2015. године, другу кампању у ромским насељима Талуму и Риверсајду о проблемима насиља над женама и присилним браковима дјевојчица из ромске и египћанске популације.

mmpКампања је дио мјера из Акционог плана за Поглавље 23 и Акционог плана везаног за Стратегију за побољшање положаја Рома и Египћана у Црној Гори 2012 -2016.
Након Обуке за едукацију родитеља, дјеце, РЕ активисткиња, службеника/ца државне управе о заштити од насиља у породици и малољетничких присилних бракова међу ромском популацијом, представници/е Министарства су заједно са представницима/ама НВО Центра за ромске иницијативе из Никшића и службеницима полиције из Никшића, обишли ромска насеља Риверсајд и Талум и том приликом разговарали састановницима ових насеља о наведеним темама.

У разговору, уочен је проблем узимања опојних средстава код припшадника/ца млађе популације као и неминовни проблем просјачења. Из ових насеља апеловано је на помоћ од Министарства за људска и мањинска права да покрене и неке обуке на ове теме.

Када је ријеч о образовању ромске и египћанске дјеце из ових насеља, сва дјеца са којима је разговарано, у образовном су систему, док су родитељи исказали велику заинтересованост за њихово образовање.

Министарство за људска и мањинска права

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?