Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Започела кампања о проблемима насиља над женама, насиља у породици и присилним браковима међу ромском и египћанском популацијом

Објављено: 10.06.2017. 15:50 Аутор: ПР служба

У сарадњи Министарства за људска и мањинска права , Министарства унутрашњих послова, Канцеларије за борбу против трговине људима, Црвеног крста Црне Горе, јуче је у Улцињу и Бару  организована је кампања у ромским и египћанским насељима о проблемима насиља над женама, насиља у породици и присилним браковима међу ромском и египћанском популацијом.

Приликом посјете овим градовима, обухваћена су насеља Соколана, Под Волујицом, приватни смјештаји, Ђерани 2 и 3, тзв. МУП-ове бараке. Прије обиласка насеља, у просторијама Црвеног крста Црне Горе, општинска организација Бар, размијењена су искуства у погледу едукација и кампања које су у сарадњи са УНИЦЕФ-ом реализоване на исту тему у претходном периоду. Осим тога, представници Црвеног крста Црне Горе упознали су присутне са активностима које спроводе  у циљу унапређења положаја ромске и египћанске популације гдје, према њиховим информацијама, живи око 150. породица.

Активност је дио мјера из Акционог плана за Поглавље 23 и Акционог плана за 2017. за спровођење Стратегије за социјалну инклузију Рома и Египћана у Црној Гори 2016-2020.

Осим наведених тема, у разговору са становницима насеља, уочена је јако неповољна социо-економска ситуација у скоро свим областима, са изражено лошим условима становања.

Када је ријеч о образовању ромске и египћанске дјеце из ових насеља, сви родитељи  са којима је разговарано,истакли су да су им дјеца у образовном су систему и исказали велику заинтересованост за њихово даље школовање.

Приликом обиласка насеља уручени су и промотивни флајери на наведене теме које је Министарство припремило на црногорском, ромском и албанском језику.

Министарство за људска и мањинска права

 

 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?