Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministar Numanović otvorio drugu tematsku sesiju II Nacionalne konferencije o politikama smanjenja siromaštva i socijalne isključenosti

Objavljeno: 11.03.2016. 21:01 Autor: PR služba

Ministar za ljudska i manjinska prava dr Suad Numanović otvorio je danas drugu tematsku sesiju II Nacionalne konferencije o politikama smanjenja siromaštva i socijalne isključenosti, koja je održana u Velikoj sali PR centra u Podgorici.

Ministar Numanović je u svom obraćanju istakao da su smanjenje siromaštva i socijalne isključenosti jedni od važnih ciljeva politike Vlade Crne Gore. On je rekao da država Crna Gora jasno definiše svoju opredijeljenost ka savremenim političkim tokovima i članstvu u savezima poput EU i NATO i da na putu pune integracije svih njenih građana/ki, posebnu pažnju posvećuje pripadnicima/ama marginalizovanih grupa, kako bi se njihov položaj u različitim sferama unaprijedio.
Napredak koji Crna Gora ostvaruje na svom putu ka članstvu u EU obezbijeđen je upravo velikim naporima koji se ulažu u cilju jačanja kapaciteta institucija sistema i prihvatanjem dobrih praksi zemalja EU. Vrlo značajan segment jačanja vladavine prava, kao krucijalne u ovom procesu, jeste pitanje načina na koji država tretira marginalizovane grupe u svom društvu, odnosno šta preduzima na zaštiti i unapređenju njihovih osnovnih ljudskih prava i sloboda, rekao je Numanović.
On je istakao da je siromaštvo Romske zajednice najčešće pominjano i često dubinsko i trajno tako da pogađa gotovo sve aspekte života - stanovanje, obrazovanje, zaposlenost, zdravlje. Romi i Egipćani predstavljaju društvenu grupu koja je skoro uvijek izuzetno slabo predstavljena u anketnim istraživanjima. On je naveo da su uzroci i rizici od marginalizacije vidljivi i u samoj Romskoj zajednici jer su posljedica društvene zapostavljenosti i ukorijenjenih obrazaca ponašanja.
Ministar je naveo da nisu samo pripadnici romske populacije socijalno ugrožena društvena kategorija. U našem društvu podrška je potrebna i ženama u ruralnim djelovima, zatim licima sa invaliditetom kojima treba pružiti mogućnost da pokažu koliko su stručni i efikasni. Socijalna uključenost je proces kojim se nastoji osigurati da svako, nezavisno od svog iskustva i okolnosti, može ostvariti svoj pun potencijal u životu. Država kroz zakonska i strateška dokumenta pokušava da na najbolji način pruži pravni osnov za uspješnu integrisanost najmarginalizovanih, ali u tom dijelu najprije moraju svi imati riješen pravni status.

 
O analizi efekata primjene Strategije za poboljšanje položaja Roma i Egipćana u Crnoj Gori govorio je generalni direktor Direktorata za zaštitu prava manjinskih naroda Leon Gjokaj, koji je prisutnima prikazao pregled stanja Romske i Egipćanske zajednice u oblastima obrazovanja, stanovanja, zdravstvene i socijalne zaštite, rješavanja pravnog statusa, te informisanosti i očuvanja kulturnog i jezičkog identiteta zajednice, na osnovu evaluacije realizovanih mjera iz pomenute Strategije. Gjokaj je najavio novi strateški dokument „Strategiju socijalne inkluzije Roma i Egipćana u Crnoj Gori 2016-2020.“,koju će Vlada razmotriti do kraja marta.

Ova dvodnevna konferencija je imala za cilj i nastavak dijaloga između civilnog sektora i državnih institucija kada je riječ o sprovođenju socijalnih politika u Crnoj Gori. Ista je realizovana u okviru projekta „Ubrzanje razvoja zajednice – SPEED UP“, koji je podržala Evropska komisija posredstvom Delegacije EU u Crnoj Gori, nevladinih organizacija SOS Telefon Podgorica i Juventas, a u saradnji sa Koalicijom nevladinih organizacija „Za društvene promjene“.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?