Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Нумановић отворио другу тематску сесију ИИ Националне конференције о политикама смањења сиромаштва и социјалне искључености

Објављено: 11.03.2016. 21:01 Аутор: ПР служба

Министар за људска и мањинска права др Суад Нумановић отворио је данас другу тематску сесију ИИ Националне конференције о политикама смањења сиромаштва и социјалне искључености, која је одржана у Великој сали ПР центра у Подгорици.

Министар Нумановић је у свом обраћању истакао да су смањење сиромаштва и социјалне искључености једни од важних циљева политике Владе Црне Горе. Он је рекао да држава Црна Гора јасно дефинише своју опредијељеност ка савременим политичким токовима и чланству у савезима попут ЕУ и НАТО и да на путу пуне интеграције свих њених грађана/ки, посебну пажњу посвећује припадницима/ама маргинализованих група, како би се њихов положај у различитим сферама унаприједио.
Напредак који Црна Гора остварује на свом путу ка чланству у ЕУ обезбијеђен је управо великим напорима који се улажу у циљу јачања капацитета институција система и прихватањем добрих пракси земаља ЕУ. Врло значајан сегмент јачања владавине права, као круцијалне у овом процесу, јесте питање начина на који држава третира маргинализоване групе у свом друштву, односно шта предузима на заштити и унапређењу њихових основних људских права и слобода, рекао је Нумановић.
Он је истакао да је сиромаштво Ромске заједнице најчешће помињано и често дубинско и трајно тако да погађа готово све аспекте живота - становање, образовање, запосленост, здравље. Роми и Египћани представљају друштвену групу која је скоро увијек изузетно слабо представљена у анкетним истраживањима. Он је навео да су узроци и ризици од маргинализације видљиви и у самој Ромској заједници јер су посљедица друштвене запостављености и укоријењених образаца понашања.
Министар је навео да нису само припадници ромске популације социјално угрожена друштвена категорија. У нашем друштву подршка је потребна и женама у руралним дјеловима, затим лицима са инвалидитетом којима треба пружити могућност да покажу колико су стручни и ефикасни. Социјална укљученост је процес којим се настоји осигурати да свако, независно од свог искуства и околности, може остварити свој пун потенцијал у животу. Држава кроз законска и стратешка документа покушава да на најбољи начин пружи правни основ за успјешну интегрисаност најмаргинализованих, али у том дијелу најприје морају сви имати ријешен правни статус.

 
О анализи ефеката примјене Стратегије за побољшање положаја Рома и Египћана у Црној Гори говорио је генерални директор Директората за заштиту права мањинских народа Леон Гјокај, који је присутнима приказао преглед стања Ромске и Египћанске заједнице у областима образовања, становања, здравствене и социјалне заштите, рјешавања правног статуса, те информисаности и очувања културног и језичког идентитета заједнице, на основу евалуације реализованих мјера из поменуте Стратегије. Гјокај је најавио нови стратешки документ „Стратегију социјалне инклузије Рома и Египћана у Црној Гори 2016-2020.“,коју ће Влада размотрити до краја марта.

Ова дводневна конференција је имала за циљ и наставак дијалога између цивилног сектора и државних институција када је ријеч о спровођењу социјалних политика у Црној Гори. Иста је реализована у оквиру пројекта „Убрзање развоја заједнице – СПЕЕД УП“, који је подржала Европска комисија посредством Делегације ЕУ у Црној Гори, невладиних организација СОС Телефон Подгорица и Јувентас, а у сарадњи са Коалицијом невладиних организација „За друштвене промјене“.

Министарство за људска и мањинска права

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?