Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministarka Vlahović u Bratislavi na Ministarskoj konferenciji zemalja članica COST-a

Objavljeno: 22.09.2016. 21:01 Autor: Ministarstvo nauke

Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke                                                                       

Crna Gora po prvi put učestvuje na Ministarskoj konferenciji kao punopravna članica COST asocijacije – Evropskog programa za saradnju u nauci i tehnologiji. Ministarka nauke prof. dr Sanja Vlahović predstavljala je Crnu Goru danas, 22. septembra na Ministarskoj konferenciji, koja se održava u Bratislavi, u okviru Slovačkog predsjedavanja EU.

Crna Gora je status punopravne članice stekla u maju 2015. godine, kada je prihvaćena u COST asocijaciju jednoglasno od strane svih prisutnih zemalja članica asocijacije.

Danas COST sačinjavaju 36 punopravnih zemalja članica i jedna država saradnica, Izrael. "Prosječna" Akcija (projekat) uključuje oko 22 zemlje, sa godišnjim budžetom oko 130.000 eura i traje četiri godine. Od 2016. godine, realizuje se više od 300 akcija, u kojima učestvuje oko 45 000 istraživača.

Ministarstvo naukeU uvodnom obraćanju, presjedavajuća COST asocijacijom, dr Angeles Rodriguez Pena, predstavila je donedavna dostignuća i izazove u realizaciji COST programa, s posebnim osvrtom na viziju i strategiju ovog programa nakon 2020. godine. Ona je naročito zadovoljstvo izrazila punopravnim članstvom Crne Gore u ovom programu.

Robert Jan Smits, generalni direktor Generalnog direktorata za istraživanje i inovacije EK istakao je da je COST važan partner Evropskoj Komisiji. Naglašavajući da je COST jedan od temelja za buduće inovacije, naglasio je da trenutno 67% ekonomskog razvoja EU direktno uslovljeno razvojem nauke i istrazivanja.

Obraćajući se u ime Vlade Crne Gore, ministarka Vlahović zahvalila se na podršci i prijemu Crne Gore u COST asocijaciju i izrazila zadovoljstvo što su crnogorski naučnici od učlanjenja u ovaj program, duplirali broj projekata u kojima učestvuju. Crnogorski istraživački timovi danas učestvuju u 41 COST akciji. Vlahović je posebno naglasila značaj COST-a kao dijela Evropskog istraživačkog prostora, ističući da Crna Gora, od sticanja punopravnog članstva u maju 2015. godine, teži da postane vazan partner u dostizanju ciljeva politike izvrsnosti i inkluzije COST-a. Politika inkluzije COST-a ima za cilj da ohrabri i omogući aktivno uključenje istraživača i naučnika iz manje povezanih istraživačkih zajednica članica COST-a i sistemski uključi mlade istraživače i žene istraživače u nove ili tekuće COST akcije, i u što većoj mjeri u sve aktivnosti COST-a.

Ministri i visoki predstavnici zemalja članica COST-a usvojili su Ministarsku deklaraciju 2016, pod nazivom: Evropa mora nastaviti da promoviše izvrsna i kolaborativna istraživanja i inovacije i programe u kojima naučnici imaju mogućnost da sami predlažu teme istraživanja (bottom up pristup).

Usvajanjem Ministarske deklaracije, predstavnici vlada zemalja članica COST-a potvrdili su svoje opredjeljenje i nacionalnu podršku COST-u i postavili cilj koji se odnosi na jačanje i privlačenje učešća malih i srednjih preduzeća u COST-u kao doprinos povećanju industrijskih kapaciteta EU.

Usaglašen Sporazum između Vlade Crne Gore i Vlade Republike Slovačke o naučnoj i tehnološkoj saradnji

Ministarstvo naukeMinistarka Vlahović održala je bilateralni sastanak i sa g-dinom Peterom Plavčanom, ministrom obrazovanja, nauke, istraživanja i sporta Republike Slovačke. Ministri su usaglasili sporazum o naučnoj i tehnološkoj saradnji, koji bi trebalo da bude potpisan početkom naredne godine. Oni su naglasili značaj potpisivanja sporazuma o naučnoj i tehnološkoj saradnji između dvije zemlje, imajući u vidu da bi potpisivanje istog omogućilo crnogorskim istraživačima rad u istraživačkim centrima i institutima u Republici Slovačkoj, korišćenje vrhunskih tehnologija i savremenih laboratorija, razmjenu znanja i iskustava kroz zajedničke istraživačke projekte kao i mogućnost usavršavanja magistranata i doktoranata angažovanih na projektima.

Ministri su se osvrnuli i na funkcionisanje centara izvrsnosti i naučno-tehnoloških parkova u obije zemlje, te razmotrili mogućnost saradnje istih. Sastanku je prisustvovao i ambasador Crne Gore u Austriji Ivan Milić.

Tagovi

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?