Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министарка Влаховић у Братислави на Министарској конференцији земаља чланица ЦОСТ-а

Објављено: 22.09.2016. 21:01 Аутор: Министарство науке

Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke                                                                       

Црна Гора по први пут учествује на Министарској конференцији као пуноправна чланица ЦОСТ асоцијације – Европског програма за сарадњу у науци и технологији. Министарка науке проф. др Сања Влаховић представљала је Црну Гору данас, 22. септембра на Министарској конференцији, која се одржава у Братислави, у оквиру Словачког предсједавања ЕУ.

Црна Гора је статус пуноправне чланице стекла у мају 2015. године, када је прихваћена у ЦОСТ асоцијацију једногласно од стране свих присутних земаља чланица асоцијације.

Данас ЦОСТ сачињавају 36 пуноправних земаља чланица и једна држава сарадница, Израел. "Просјечна" Акција (пројекат) укључује око 22 земље, са годишњим буџетом око 130.000 еура и траје четири године. Од 2016. године, реализује се више од 300 акција, у којима учествује око 45 000 истраживача.

Ministarstvo naukeУ уводном обраћању, пресједавајућа ЦОСТ асоцијацијом, др Ангелес Родригуез Пена, представила је донедавна достигнућа и изазове у реализацији ЦОСТ програма, с посебним освртом на визију и стратегију овог програма након 2020. године. Она је нарочито задовољство изразила пуноправним чланством Црне Горе у овом програму.

Роберт Јан Смитс, генерални директор Генералног директората за истраживање и иновације ЕК истакао је да је ЦОСТ важан партнер Европској Комисији. Наглашавајући да је ЦОСТ један од темеља за будуће иновације, нагласио је да тренутно 67% економског развоја ЕУ директно условљено развојем науке и истразивања.

Обраћајући се у име Владе Црне Горе, министарка Влаховић захвалила се на подршци и пријему Црне Горе у ЦОСТ асоцијацију и изразила задовољство што су црногорски научници од учлањења у овај програм, дуплирали број пројеката у којима учествују. Црногорски истраживачки тимови данас учествују у 41 ЦОСТ акцији. Влаховић је посебно нагласила значај ЦОСТ-а као дијела Европског истраживачког простора, истичући да Црна Гора, од стицања пуноправног чланства у мају 2015. године, тежи да постане вазан партнер у достизању циљева политике изврсности и инклузије ЦОСТ-а. Политика инклузије ЦОСТ-а има за циљ да охрабри и омогући активно укључење истраживача и научника из мање повезаних истраживачких заједница чланица ЦОСТ-а и системски укључи младе истраживаче и жене истраживаче у нове или текуће ЦОСТ акције, и у што већој мјери у све активности ЦОСТ-а.

Министри и високи представници земаља чланица ЦОСТ-а усвојили су Министарску декларацију 2016, под називом: Европа мора наставити да промовише изврсна и колаборативна истраживања и иновације и програме у којима научници имају могућност да сами предлажу теме истраживања (боттом уп приступ).

Усвајањем Министарске декларације, представници влада земаља чланица ЦОСТ-а потврдили су своје опредјељење и националну подршку ЦОСТ-у и поставили циљ који се односи на јачање и привлачење учешћа малих и средњих предузећа у ЦОСТ-у као допринос повећању индустријских капацитета ЕУ.

Усаглашен Споразум између Владе Црне Горе и Владе Републике Словачке о научној и технолошкој сарадњи

Ministarstvo naukeМинистарка Влаховић одржала је билатерални састанак и са г-дином Петером Плавчаном, министром образовања, науке, истраживања и спорта Републике Словачке. Министри су усагласили споразум о научној и технолошкој сарадњи, који би требало да буде потписан почетком наредне године. Они су нагласили значај потписивања споразума о научној и технолошкој сарадњи између двије земље, имајући у виду да би потписивање истог омогућило црногорским истраживачима рад у истраживачким центрима и институтима у Републици Словачкој, коришћење врхунских технологија и савремених лабораторија, размјену знања и искустава кроз заједничке истраживачке пројекте као и могућност усавршавања магистраната и доктораната ангажованих на пројектима.

Министри су се осврнули и на функционисање центара изврсности и научно-технолошких паркова у обије земље, те размотрили могућност сарадње истих. Састанку је присуствовао и амбасадор Црне Горе у Аустрији Иван Милић.

Тагови

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?