Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

UNESCO konferencija “Kulturni diverzitet kao pokretač društvenog razvoja”

Objavljeno: 23.03.2017. 16:17 Autor: Ministarstvo kulture
Ministarstvo kulture Crne Gore u saradnji sa UNESCO Regionalnim biroom za nauku i kulturu iz Venecije i Crnogorskom nacionalnom komisijom za UNESCO, u petak, 24. marta, u 10 sati, u hotelu Ramada u Podgorici, organizuje konferenciju “Kulturni diverzitet kao pokretač društvenog razvoja”. Konferencija je posvećena implementaciji UNESCO Konvencije o zaštiti i promociji raznolikosti kulturnih izraza.

Glavni cilj Konvencije je zaštita i promovisanje raznolikosti kulturnih izraza, kroz kreiranje povoljnog okruženja u kojem raznolikost kulturnih izraza može biti afirmisana i obnovljena u globalizovanom svijetu u korist svih društava. Ona potvrđuje veze koje spajaju kulturu, razvoj i dijalog i uspostavlja inovativne osnove za međunarodnu kulturnu saradnju.

Konferenciju će otvoriti gđa Ana Luiza Thompson-Flores, direktorica UNESCO Regionalnog biroa za nauku i kulturu u Evropi i prof. mr Janko Ljumović, ministar kulture.

Panelisti su referentni kulturni djelatnici iz Makedonije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Finske i Crne Gore, koji će izlagati na teme od značaja za očuvanje i unapređenje kulturnog diverziteta: Siniša Šešum, šef Antena kancelarije UNESCO u Sarajevu Regionalnog biroa za nauku i kulturu u Evropi: “Uvod u 2005 Konvenciju o zaštiti i promociji raznolikosti kulturnih izraza”, dr Violeta Simjanovska, direktorica PAC Multimedia: “Kulturni diverzitet i konvencije: primjena potpisanih dokumenata - Studija slučaja Makedonije”, Alma Mrgan-Slipičević, ekspert CDIS, UNESCO u Sarajevu: “Implementacija UNESCO Indikatora uticaja kulture na razvoj (CDIS) u Jugoistočnoj Evropi: rezultati i uticaj na politike“, Dragoljub Janković, Ministarstvo kulture Crne Gore: “Implementacija i rezultati projekta Indikatori uticaja kulture na razvoj (CDIS) u Crnoj Gori”, dr Hristina Mikić, direktorica Fondacije Grupa za kreativnu ekonomiju, Beograd: - „Uneskova konvencija kao okvir za kreiranje lokalnih politika održivosti kreativnog i kulturnog razvoja”, Suvi Laakso, koordinatorka - Finski institut za bliski istok (FIME), Helsinki: “Analiza multikulturalnih politika: umjetnost u Finskoj“, Nataša Nelević, direktorica NVO NOVA, Podgorica: “Osnivanje Muzeja žena i promjena ideološke paradigme” i Igor Rakčević, predsjednik Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore: “Iskustva ULUCG u implementaciji UNESCO projekata”. Moderatori panela su Nataša Nelević, dr Edin Jašarović i dr Vuk Vuković.

Cilj konferencije je da osvijetli specifične aspekte Konvencije kroz tri panela: Konvencija – unapređenje mehanizma zaštite i promocije, Doprinos kulture održivom razvoju i Kulturni diverzitet između politike i prakse. Takođe, biće prezentovani i rezultati UNESCO projekta Indikatori uticaja kulture na razvoj – CDIS, koji je sproveden i u Crnoj Gori, implementacija i rezultati CDIS-a u Jugoistočnoj Evropi, te otvorena diskusija o perspektivama doprinosa kulture održivom razvoju.

Agendu možete preuzeti ovdje: na crnogorskom i engleskom jeziku.


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?