Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

УНЕСЦО конференција “Културни диверзитет као покретач друштвеног развоја”

Објављено: 23.03.2017. 16:17 Аутор: Министарство културе
Министарство културе Црне Горе у сарадњи са УНЕСЦО Регионалним бироом за науку и културу из Венеције и Црногорском националном комисијом за УНЕСЦО, у петак, 24. марта, у 10 сати, у хотелу Рамада у Подгорици, организује конференцију “Културни диверзитет као покретач друштвеног развоја”. Конференција је посвећена имплементацији УНЕСЦО Конвенције о заштити и промоцији разноликости културних израза.

Главни циљ Конвенције је заштита и промовисање разноликости културних израза, кроз креирање повољног окружења у којем разноликост културних израза може бити афирмисана и обновљена у глобализованом свијету у корист свих друштава. Она потврђује везе које спајају културу, развој и дијалог и успоставља иновативне основе за међународну културну сарадњу.

Конференцију ће отворити гђа Ана Луиза Тхомпсон-Флорес, директорица УНЕСЦО Регионалног бироа за науку и културу у Европи и проф. мр Јанко Љумовић, министар културе.

Панелисти су референтни културни дјелатници из Македоније, Босне и Херцеговине, Србије, Финске и Црне Горе, који ће излагати на теме од значаја за очување и унапређење културног диверзитета: Синиша Шешум, шеф Антена канцеларије УНЕСЦО у Сарајеву Регионалног бироа за науку и културу у Европи: “Увод у 2005 Конвенцију о заштити и промоцији разноликости културних израза”, др Виолета Симјановска, директорица ПАЦ Мултимедиа: “Културни диверзитет и конвенције: примјена потписаних докумената - Студија случаја Македоније”, Алма Мрган-Слипичевић, експерт ЦДИС, УНЕСЦО у Сарајеву: “Имплементација УНЕСЦО Индикатора утицаја културе на развој (ЦДИС) у Југоисточној Европи: резултати и утицај на политике“, Драгољуб Јанковић, Министарство културе Црне Горе: “Имплементација и резултати пројекта Индикатори утицаја културе на развој (ЦДИС) у Црној Гори”, др Христина Микић, директорица Фондације Група за креативну економију, Београд: - „Унескова конвенција као оквир за креирање локалних политика одрживости креативног и културног развоја”, Суви Лааксо, координаторка - Фински институт за блиски исток (ФИМЕ), Хелсинки: “Анализа мултикултуралних политика: умјетност у Финској“, Наташа Нелевић, директорица НВО НОВА, Подгорица: “Оснивање Музеја жена и промјена идеолошке парадигме” и Игор Ракчевић, предсједник Удружења ликовних умјетника Црне Горе: “Искуства УЛУЦГ у имплементацији УНЕСЦО пројеката”. Модератори панела су Наташа Нелевић, др Един Јашаровић и др Вук Вуковић.

Циљ конференције је да освијетли специфичне аспекте Конвенције кроз три панела: Конвенција – унапређење механизма заштите и промоције, Допринос културе одрживом развоју и Културни диверзитет између политике и праксе. Такође, биће презентовани и резултати УНЕСЦО пројекта Индикатори утицаја културе на развој – ЦДИС, који је спроведен и у Црној Гори, имплементација и резултати ЦДИС-а у Југоисточној Европи, те отворена дискусија о перспективама доприноса културе одрживом развоју.

Агенду можете преузети овдје: на црногорском и енглеском језику.


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?