Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Pred Komitetom za prisilne nestanke Ujedinjenih nacija uspješno predstavljen Inicijalni izveštaj Crne Gore o sprovođenju Međunarodne konvencije za zaštitu svih lica od prisilnog nestanka

Objavljeno: 14.09.2015. 20:46 Autor: mrss
mrss

Delegacija Crne Gore koju je predvodio ministar pravde G.din Zoran Pažin, 9. septembra 2015. godine uspješno je završila predstavljanje Inicijalnog izvještaja o sprovođenju Međunarodne konvencije za zaštitu svih lica od prisilnog nestanka Komitetu za prisilne nestanke u Ženevi.

Tokom dvodnevnog javnog dijaloga između delegacije Crne Gore i članova Komiteta, predstavljen je nacionalni okvir za zabranu prisilnih nestanaka i mjere koje se preduzimaju u Crnoj Gori u cilju ispunjenja obaveza koje proističu iz Konvencije.

Posebno interesovanje članovi Komiteta su pokazali za krivično zakonodavstvo i reforme koje se odvijaju u kontekstu usklađivanja sa međunarodnim standardima, postupke ratnih zločina, institucionalno osnaživanje Specijalnog državnog tužilaštva, naknadu štete žrtvama ratnih zločina. Članovi Komiteta pokazali su interesovanje za rad Komisije za nestala lica Vlade Crne Gore, protokole koji se primjenjuju u slučajevima lišenja slobode, zaštitu svjedoka u postupcima, međunarodnu pravosudnu saradnju i druga pitanja od značaja za kvalitetno sprovođenje Konvencije.

Pored predstavnika Ministarstva pravde, delegaciju su sačinjavali predstavnici Ministarstva rada i socijalnog staranja, Vrhovnog suda Crne Gore i Specijalnog državnog tužilaštva.

U zaključnim razmatranjima Komiteta, dijalog je pohvaljen kao izuzetno konstruktivan, prvenstveno zahvaljujući posvećenosti i otvorenosti delegacije da odgovori na sva postavljena pitanja.

Komitet za prisilne nestanke usvaja Zaključna razmatranja o prezentaciji Izvještaja Crne Gore na sastanku zatvorenog tipa koji će biti održan 16. septembra 2015. godine. Zaključna razmatranja će biti dostavljena Crnoj Gori i objavljena na internet stranici Komiteta za prisilne nestanke. Zaključna razmatranja će biti uvrštena u Godišnji izvještaj koji Komitet podnosi Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u skladu sa članom 36 Konvencije.












PR služba Ministarstva rada i socijalog staranja



Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?