Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Пред Комитетом за присилне нестанке Уједињених нација успјешно представљен Иницијални извештај Црне Горе о спровођењу Међународне конвенције за заштиту свих лица од присилног нестанка

Објављено: 14.09.2015. 20:46 Аутор: мрсс
mrss

Делегација Црне Горе коју је предводио министар правде Г.дин Зоран Пажин, 9. септембра 2015. године успјешно је завршила представљање Иницијалног извјештаја о спровођењу Међународне конвенције за заштиту свих лица од присилног нестанка Комитету за присилне нестанке у Женеви.

Током дводневног јавног дијалога између делегације Црне Горе и чланова Комитета, представљен је национални оквир за забрану присилних нестанака и мјере које се предузимају у Црној Гори у циљу испуњења обавеза које проистичу из Конвенције.

Посебно интересовање чланови Комитета су показали за кривично законодавство и реформе које се одвијају у контексту усклађивања са међународним стандардима, поступке ратних злочина, институционално оснаживање Специјалног државног тужилаштва, накнаду штете жртвама ратних злочина. Чланови Комитета показали су интересовање за рад Комисије за нестала лица Владе Црне Горе, протоколе који се примјењују у случајевима лишења слободе, заштиту свједока у поступцима, међународну правосудну сарадњу и друга питања од значаја за квалитетно спровођење Конвенције.

Поред представника Министарства правде, делегацију су сачињавали представници Министарства рада и социјалног старања, Врховног суда Црне Горе и Специјалног државног тужилаштва.

У закључним разматрањима Комитета, дијалог је похваљен као изузетно конструктиван, првенствено захваљујући посвећености и отворености делегације да одговори на сва постављена питања.

Комитет за присилне нестанке усваја Закључна разматрања о презентацији Извјештаја Црне Горе на састанку затвореног типа који ће бити одржан 16. септембра 2015. године. Закључна разматрања ће бити достављена Црној Гори и објављена на интернет страници Комитета за присилне нестанке. Закључна разматрања ће бити уврштена у Годишњи извјештај који Комитет подноси Генералној скупштини Уједињених нација у складу са чланом 36 Конвенције.












ПР служба Министарства рада и социјалог старања



Да ли вам је садржај ове странице био од користи?