Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje za javnost Ministarstva za ljudska i manjinska prava povodom sve većeg broja slučajeva nasilja nad ženama i djevojčicama

Objavljeno: 27.10.2017. 20:35 Autor: PR služba

Povodom slučaja seksualnog zlostavljanja maloljetnice, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava osuđuje svaki vid zlostavljanja, posebno ako je riječ o djeci. Istovremeno, Ministarstvo osuđuje i svaki  drugi oblik nasilja nad ženama i nasilja u porodici.

Apelujemo na crnogorsku javnost i nadležne institucije da zajednički djeluju kako bi se stalo na put ovoj  izrazito negativnoj društvenoj pojavi. Upućujemo apel vaspitno- obrazovnim institiucijama, porodicama i generalno društvu da preventivno djeluju u cilju zaštite djece.

Zabrinjava i sve veći broj slučajeva različitih vidova nasilja nad ženama u našem društvu.Nasilje, bilo da je fizičko, seksualno, psihičko, ekonomsko, može se dogoditi svakoj ženi u bilo kom dobu i protiv njene volje. Nasilje nije posljedica ženinog ponašanja, što je vrlo važno da zna svaka žrtva nasilja. Uzroci nasilja su najčešće disbalans moći i nejednakih rodnih uloga.

Posljednje istraživanje pokazuje da je svaka druga žena u Crnoj Gori tokom života bila žrtva nekog oblika nasilja. U posljednij dvanaest mjeseci svaka peta žena bila je žrtva fizičkog, seksualno, psihičkog ili ekonomskog  nasilja. Najveći broj i pored ove statistike ostaje nažalost nevidljiv. Nasilje nad ženama je tokom hiljada godina istorije nalazilo načina da bude opravdano kroz postojanje stereotipnih kulturnih i tradicionalnih obrazaca, koji su i danas još uvijek prisutni u određenoj mjeri.

U Crnoj Gori odnos prema ovom negativnom fenomenu je i dalje na nezadovoljavajućem nivou. Žrtve najčešće ćute zbog loše kaznene politike, sramote i straha od stigmatizacije u društvu.

Crna Gora je potpisala Istanbulsku konvenciju o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici i ima obavezu da unaprijedi zakone, te da uvede specijalizovane servise i razvije multidisciplinarni odgovor na nasilje.

S tim u vezi, Ministarstvo još jednom apeluje na institucije sistema da adekvatno odgovore na nasilje, kroz zakonodavne i institucionalne mehanizme, ali i na  građane da policiji, tužilaštvu, centrima za socijalni rad i SOS Telefonima za žene i djecu žrtve nasilja prijave uočeno nasilje, kao i svim ostalim institucijama u sistemu. Ministarstvo još jednom poziva sve građanke i građane da prijave nasilje.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?