Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење за јавност Министарства за људска и мањинска права поводом све већег броја случајева насиља над женама и дјевојчицама

Објављено: 27.10.2017. 20:35 Аутор: ПР служба

Поводом случаја сексуалног злостављања малољетнице, Министарство за људска и мањинска права осуђује сваки вид злостављања, посебно ако је ријеч о дјеци. Истовремено, Министарство осуђује и сваки  други облик насиља над женама и насиља у породици.

Апелујемо на црногорску јавност и надлежне институције да заједнички дјелују како би се стало на пут овој  изразито негативној друштвеној појави. Упућујемо апел васпитно- образовним инститиуцијама, породицама и генерално друштву да превентивно дјелују у циљу заштите дјеце.

Забрињава и све већи број случајева различитих видова насиља над женама у нашем друштву.Насиље, било да је физичко, сексуално, психичко, економско, може се догодити свакој жени у било ком добу и против њене воље. Насиље није посљедица жениног понашања, што је врло важно да зна свака жртва насиља. Узроци насиља су најчешће дисбаланс моћи и неједнаких родних улога.

Посљедње истраживање показује да је свака друга жена у Црној Гори током живота била жртва неког облика насиља. У посљедниј дванаест мјесеци свака пета жена била је жртва физичког, сексуално, психичког или економског  насиља. Највећи број и поред ове статистике остаје нажалост невидљив. Насиље над женама је током хиљада година историје налазило начина да буде оправдано кроз постојање стереотипних културних и традиционалних образаца, који су и данас још увијек присутни у одређеној мјери.

У Црној Гори однос према овом негативном феномену је и даље на незадовољавајућем нивоу. Жртве најчешће ћуте због лоше казнене политике, срамоте и страха од стигматизације у друштву.

Црна Гора је потписала Истанбулску конвенцију о спрјечавању и борби против насиља над женама и насиља у породици и има обавезу да унаприједи законе, те да уведе специјализоване сервисе и развије мултидисциплинарни одговор на насиље.

С тим у вези, Министарство још једном апелује на институције система да адекватно одговоре на насиље, кроз законодавне и институционалне механизме, али и на  грађане да полицији, тужилаштву, центрима за социјални рад и СОС Телефонима за жене и дјецу жртве насиља пријаве уочено насиље, као и свим осталим институцијама у систему. Министарство још једном позива све грађанке и грађане да пријаве насиље.

Министарство за људска и мањинска права

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?