Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Кроз едукативну улогу Министарства за људска и мањинска права до веће подршке развоја женског предузетништва

Објављено: 22.10.2019. 23:00 Аутор: ПР Служба

У Црној Гори женско предузетништво препознато је као један од важних услова за укупни економски развој Црне Горе и успостављању пуне родне равноправности, поручено је са регионалне конференције “ У корак са новим временом”, које је организовало Министарство за људска и мањинска права у сарадњи са Привредном комором Црне Горе.

Начелница за послове родне равноправности Биљана Пејовић је саопштила да Министарство за људска и мањинска права у континуитету ради на стварању бољих услова за укључивање жена и младих људи у креирању сопствених бизниса како би се побољшао животни стандард наших грађана/ки.

Пејовић је казала да социјална политика јачањем економског положаја жена кроз развој женског предузетништва тражи излаз из незапослености у многим земљама, па и у Црној Гори.

У области подршке развоју женског предузетништва Министарство за људска и мањинска права има едукативну улогу. Такође, кроз пројекат претприступне помоћи који реализујемо са Канцеларијом УНДП-а у Црној Гори и уз финансијску подршку Делегације ЕУ у Црној Гори бројне активности ће помоћи и будућим предузетницама да остваре или унаприједе сопствене бизнисе, рекла је Пејовић.

Током 2015. године имали смо 9,6% жена предузетница, сад их имамо преко 23%, то показује тренд раста женског предузетништва. Међутим, треба наставити са радом, да се не зауставимо док не постигнемо пуну једнакост и у овој области, саопштила је Пејовић.

Главни преговарач Александар Дрљевић је истакао да је Влада Црне Горе посвећена пуној имплементацији европских вриједности, али да је у првом реду усмјерена на заштиту људских права и успостављање владавине права, јер је то мјера успјешности њеног свеукупног развоја.

„Црна Гора кроз преговоре управо ради на креирању услова који ће омогућити свима приступачност, једнакост, запошљавање, образовање, социјалну заштиту и међународне активности. Добар примјер настојања у том правцу јесте и слика преговарачке структуре гдје, од око 900 чланова у радним групама, преко 68% представљају жене“, рекао је он.

Главни преговарач је поручио да је промјена социјалног контекста с циљем стимулисања жена да користе своје потенцијале изазов, али и подстицај да заједнички радимо на осмишљавању даљих корака ка позитивној трансформацији друштва.

Према ријечима Дрљевића, жене у предузетништву могу да подстичу економски развој, али само уколико им је омогућено да остварују своја права и ако пословна заједница, влада и цивилни сектор партнерски раде на унапређењу њихових могућности. „Иако статистички подаци још увијек упозоравају на велики јаз међу половима, посебно на тржишту рада, инспиративни су примјери добре праксе жена предузетница које засигурно треба да буду подстицај за даљи напредак у овој сфери“, додао је он.

Потпредсједница Привредне коморе Црне Горе Љиљана Филиповић је рекла да пратећи европске трендове Привредна комора Црне Горе подржава допринос женском предузетништву привреди.

Она је казала да без обзира на једнакост пред законом жене и даље доживљавају препреке у погледу наслеђивања односно посједовања имовине. 

Циљеви данашње конференције између осталог су промовисање важности женског предузетништва, охрабривање остварених и будућих предузетница за нове предузетничке пројекте, као и размјена искустава и унапријеђивање сарадње жена предузетница у региону.

Поред представника/ица државних институција, учесници/е конференције били су и представници/е заједнице општина и Инвестиционо-развојног фонда.

Министарство за људска и мањинска права

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?