Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министарство за људска и мањинска права и Мисија ОЕБС-а у Црној Гори организовали дводневну радионицу на тему родне равноправности за контакт особе на локалном нивоу

Објављено: 02.06.2019. 18:00 Аутор: ПР служба

У циљу промовисања родне равноправности на локалном нивоу, Министарство за људска и мањинска права и Мисија ОЕБС-а у Црној Гори организовали су дводневну радионицу на тему родне равноправности за контакт особе на локалном нивоу, 28. и 29. марта 2019. у Подгорици.

На радионици, на којој је учествовало седамнаест учесника/ца из петнаест црногорских општина, представљен је нови Програм спровођења 2019-2020 Плана активности за постизање родне равноправности, као и како успјешно планирати и мјерити остваривање принципа родне равноправности на локалном нивоу и примјенити родну перспективу при креирању општинских буџета. Радионица је била прилика за размјену добре праксе, процјене достигнућа и активности и изазова и погледа по родним питањима.

Биљана Пејовић, начелница Одјељења за послове родне равноправности у Министарству за људска и мањинска права, представила је нови Програм спровођења 2019-2020 Плана активности за постизање родне равноправности и дала преглед спроведених активности у протеклој години. Она је нагласила значај родно одговорног буџетирање, и праведне расподјеле средстава, у циљу постизања једнаког третмана мушкараца и жена у друштву.

Поздрављајући учеснике/це, Лиа Магнагуагно, шефица програма за демократизацију у Мисији ОЕБС-а за, истакла је да је Мисија подржала оснивање Мреже контакт особа за родну равноправност на локалном нивоу 2013. године, те да ће наставити да подржава развој капацитета Мреже, као важног средства за промовисање равноправности полова и оснаживање жена на локалном нивоу. "Свјесни смо да се суочавате са бројним изазовима у свакодневном раду, али смо убијеђени да, као Мрежа, можете доћи до иновативних рјешења и идеја", рекла је Магнагуагно.

Експерткиња за људска права, Славица Стриковић, рекла је да чак и површна анализа локалних и државних буџета показује да се новац пореских обвезника потрошен на начин који продубљује родне разлике. “Стога, неопходно је предузети конкретније кораке у циљу увођења родно одговорног буџетирања”, навела је Стриковић.

Министарство за људска и мањинска права и  Мисија ОЕБС-а у Црној Гори ће наставити јачање капацитета Мреже локалних контакт особа пружајући експертизу, организујући  тренинге и координацију између заинтересованих страна.

Министарство за људска и мањинска права

 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?