Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Potpisan Protokol o saradnji između Komisije za nestale lica Vlade Crne Gore i Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za zatočene i nestale

Objavljeno: 22.12.2017. 18:50 Autor: mrss
mrss

U cilju kvalitetnije saradnje i efikasnijeg postupanja u rješavanju pitanja sudbina lica koja se nakon više od 20 godina od završetka rata vode kao nestala, predsjednik Komisije za nestala lica Vlade Crne Gore Dragan Đukanović i predsjednik Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za zatočene i nestale i čelnik Uprave za zatočene i nestale, pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Stjepan Sučić, potpisali su 22. decembra 2017. godine u Zagrebu Protokol o saradnji između Komisije za nestala lica Vlade Crne Gore i Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za zatočene i nestale.

mrss

Naime, prema podacima Komisije za nestala lica Vlade Crne Gore, Crna Gora od Republike Hrvatske traži rješavanje tri slučaja nestalih lica. Istovremeno, Republika Hrvatska, putem nadležnog Ministarstva hrvatskih branitelja, još uvijek traga za 14 nestalih odnosno smrtno stradalih lica, koja bi bila predmet odnosa između nadležnih tijela Republike Hrvatske i Crne Gore.

Saradnja na uređenju međusobnih odnosa, obaveza i načina saradnje između Komisije za nestala lica Vlade Crne Gore i Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za zatočene i nestale započeta je u junu 2017. godine, kada su uspostavljeni direktni bilateralni odnosi između nadležnih tijela dvije države za traženje nestalih lica. Održana su dva pregovaračka sastanka crnogorskog i hrvatskog tima na kojima je kao osnov zajedničke saradnje, predložen i usaglašen tekst prijedloga Protokola o saradnji te se nakon ispunjenja unutrašnjih pravnih uslova, pristupilo njegovom potpisivanju.
 
Pitanje nestalih lica najosjetljivije je pitanje ratnih posljedica čije će rješavanje, uz svoj prvenstveno humanitarni aspekt, pozitivno uticati na bilateralne odnose između Crne Gore i Republike Hrvatske, a sklapanje navedenog Protokola doprinijeće efikasnijem postupanju u rješavanju slučajeva nestalih lica.


PR služba Ministarstva rada i socijalnog staranja
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?