Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потписан Протокол о сарадњи између Комисије за нестале лица Владе Црне Горе и Повјеренства Владе Републике Хрватске за заточене и нестале

Објављено: 22.12.2017. 18:50 Аутор: мрсс
mrss

У циљу квалитетније сарадње и ефикаснијег поступања у рјешавању питања судбина лица која се након више од 20 година од завршетка рата воде као нестала, предсједник Комисије за нестала лица Владе Црне Горе Драган Ђукановић и предсједник Повјеренства Владе Републике Хрватске за заточене и нестале и челник Управе за заточене и нестале, помоћник министра хрватских бранитеља Стјепан Сучић, потписали су 22. децембра 2017. године у Загребу Протокол о сарадњи између Комисије за нестала лица Владе Црне Горе и Повјеренства Владе Републике Хрватске за заточене и нестале.

mrss

Наиме, према подацима Комисије за нестала лица Владе Црне Горе, Црна Гора од Републике Хрватске тражи рјешавање три случаја несталих лица. Истовремено, Република Хрватска, путем надлежног Министарства хрватских бранитеља, још увијек трага за 14 несталих односно смртно страдалих лица, која би била предмет односа између надлежних тијела Републике Хрватске и Црне Горе.

Сарадња на уређењу међусобних односа, обавеза и начина сарадње између Комисије за нестала лица Владе Црне Горе и Повјеренства Владе Републике Хрватске за заточене и нестале започета је у јуну 2017. године, када су успостављени директни билатерални односи између надлежних тијела двије државе за тражење несталих лица. Одржана су два преговарачка састанка црногорског и хрватског тима на којима је као основ заједничке сарадње, предложен и усаглашен текст приједлога Протокола о сарадњи те се након испуњења унутрашњих правних услова, приступило његовом потписивању.
 
Питање несталих лица најосјетљивије је питање ратних посљедица чије ће рјешавање, уз свој првенствено хуманитарни аспект, позитивно утицати на билатералне односе између Црне Горе и Републике Хрватске, а склапање наведеног Протокола допринијеће ефикаснијем поступању у рјешавању случајева несталих лица.


ПР служба Министарства рада и социјалног старања
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?