Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Akcija „Barba“: Deseto lice lišeno slobode; razbijena kriminalna grupa za koju se sumnja da je na međunarodnom nivou krijumčarila narkotike na organizovani način

Objavljeno: 16.01.2018. 00:15 Autor: UP
Službenici Uprave policije MUP-a su danas oko 17,30 časova lišili slobode deseto lice koje se potraživalo u okviru akcije „Barba“. Slobode je lišen N.Đ. (65) iz Skadra, državljanin Republike Albanije. Devet ostalih lica, svi iz Podgorice, lišeno je slobode takođe danas, u jutarnjim časovima. Lišenjem slobode N.Đ. lišena su slobode sva lica koja su se danas potraživala u ovom predmetu a koja se sumnjiče da su počinila krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga.

Policijski službenici Odsjeka za borbu protiv droge su naime danas, u saradnji i po nalogu Specijalnog državnog tužioca, realizovali predmet kodnog naziva „Barba“, započet u julu 2016. godine, a koji je vođen s ciljem razotkrivanja organizovanih kriminalnih grupa koje su se na međunarodnom nivou bavile krijumčarenjem većih količina opojnih droga marihuana i heroin. Razbijena je kriminalna grupa za koju se sumnjalo da je međunarodno krijumčarila narkotike na organizovani način. Danas je u jutarnjim časovima slobode lišeno devet lica a deseto lice je lišeno slobode u popodnevnim časovima, dok je krivičnom prijavom obuhvaćeno ukupno 18 lica. U prethodnom periodu u akciji „Barba“ slobode je lišeno 14 lica. Tokom trajanja akcije pronađeni su i oduzeti marihuana, heroin i kokain kao i puške i pištolji među kojima i automatsko oružje.

Naime, policijski službenici su, na osnovu preduzetih mjera i radnji, identifikovali kriminalne grupe, koje su, kako se sumnja, marihuanu i heroin nabavljale iz Republike Albanije, a potom preko teritorije naše države krijumčarile za Hrvatsku, Srbiju, Bosnu i Hercegovinu i Njemačku.

U završnoj akciji koju su danas, 15.01.2018. godine, u ranim jutarnjim časovima službenici Sektora kriminalističke policije – Odsjeka za borbu protiv droge realizovali uz podršku službenika Posebne jedinice policije na ukupno 10 lokacija, koje su pretresane u Podgorici, slobode je lišeno devet lica:

- N.Đ. (58), M.Đ. (49), S.D. (56), M.M. (39), N.M. (36), I.K. (29), T.P. (29), M.V. (25) i Ž.G. (25) iz Podgorice,

zbog osnovane sumnje da su počinili krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, dok je deseto lice, pomenuti N.Đ, koji se takođe sumnjiči za ova dva krivična djela, lišeno slobode takođe danas, u popodnevnim časovima.

Sprovedenim pretresima pronađen je veliki broj predmeta i drugih materijalnih dokaza koji ukazuju na vršenje krivičnih djela koja se ovim licima stavljaju na teret.

Krivičnim prijavama ukupno je obuhvaćeno 18 lica, kojima se kao pripadnicima ovih organizovanih kriminalnih grupa stavlja na teret sumnja da su izvršili navedena krivična djela.

Deset lica lišenih slobode će, uz krivičnu prijavu, biti privedeno Specijalnom državnom tužiocu na dalju nadležnost.

U ranijem periodu u sklopu ovog predmeta – akcije „Barba“, u više pojedinačnih akcija sprovedenih u Crnoj Gori slobode je lišeno 14 lica, protiv kojih je podnijeto 11 krivičnih prijava zbog osnovane sumnje da su počinila 14 krivičnih djela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga. Dva lica su ranije lišena slobode u Hrvatskoj, dok su četiri lica lišena slobode u Njemačkoj.

U predmetu „Barba“ ukupno je zaplijenjeno 375 kg marihuane, 3,3 kg heroina, 10 grama kokaina, dvije automatske puške, dvije puške, jedan automatski pištolj –škorpion i tri pištolja.

Od ukupnog broja lica lišenih slobode u predmetu „Barba“ sedam su povratnici u vršenju krivičnog djela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?