Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Акција „Барба“: Десето лице лишено слободе; разбијена криминална група за коју се сумња да је на међународном нивоу кријумчарила наркотике на организовани начин

Објављено: 16.01.2018. 00:15 Аутор: УП
Службеници Управе полиције МУП-а су данас око 17,30 часова лишили слободе десето лице које се потраживало у оквиру акције „Барба“. Слободе је лишен Н.Ђ. (65) из Скадра, држављанин Републике Албаније. Девет осталих лица, сви из Подгорице, лишено је слободе такође данас, у јутарњим часовима. Лишењем слободе Н.Ђ. лишена су слободе сва лица која су се данас потраживала у овом предмету а која се сумњиче да су починила кривична дјела стварање криминалне организације и неовлашћена производња, држање и стављање у промет опојних дрога.

Полицијски службеници Одсјека за борбу против дроге су наиме данас, у сарадњи и по налогу Специјалног државног тужиоца, реализовали предмет кодног назива „Барба“, започет у јулу 2016. године, а који је вођен с циљем разоткривања организованих криминалних група које су се на међународном нивоу бавиле кријумчарењем већих количина опојних дрога марихуана и хероин. Разбијена је криминална група за коју се сумњало да је међународно кријумчарила наркотике на организовани начин. Данас је у јутарњим часовима слободе лишено девет лица а десето лице је лишено слободе у поподневним часовима, док је кривичном пријавом обухваћено укупно 18 лица. У претходном периоду у акцији „Барба“ слободе је лишено 14 лица. Током трајања акције пронађени су и одузети марихуана, хероин и кокаин као и пушке и пиштољи међу којима и аутоматско оружје.

Наиме, полицијски службеници су, на основу предузетих мјера и радњи, идентификовали криминалне групе, које су, како се сумња, марихуану и хероин набављале из Републике Албаније, а потом преко територије наше државе кријумчариле за Хрватску, Србију, Босну и Херцеговину и Нјемачку.

У завршној акцији коју су данас, 15.01.2018. године, у раним јутарњим часовима службеници Сектора криминалистичке полиције – Одсјека за борбу против дроге реализовали уз подршку службеника Посебне јединице полиције на укупно 10 локација, које су претресане у Подгорици, слободе је лишено девет лица:

- Н.Ђ. (58), М.Ђ. (49), С.Д. (56), М.М. (39), Н.М. (36), И.К. (29), Т.П. (29), М.В. (25) и Ж.Г. (25) из Подгорице,

због основане сумње да су починили кривична дјела стварање криминалне организације и неовлашћена производња, држање и стављање у промет опојних дрога, док је десето лице, поменути Н.Ђ, који се такође сумњичи за ова два кривична дјела, лишено слободе такође данас, у поподневним часовима.

Спроведеним претресима пронађен је велики број предмета и других материјалних доказа који указују на вршење кривичних дјела која се овим лицима стављају на терет.

Кривичним пријавама укупно је обухваћено 18 лица, којима се као припадницима ових организованих криминалних група ставља на терет сумња да су извршили наведена кривична дјела.

Десет лица лишених слободе ће, уз кривичну пријаву, бити приведено Специјалном државном тужиоцу на даљу надлежност.

У ранијем периоду у склопу овог предмета – акције „Барба“, у више појединачних акција спроведених у Црној Гори слободе је лишено 14 лица, против којих је поднијето 11 кривичних пријава због основане сумње да су починила 14 кривичних дјела неовлашћена производња, држање и стављање у промет опојних дрога. Два лица су раније лишена слободе у Хрватској, док су четири лица лишена слободе у Њемачкој.

У предмету „Барба“ укупно је заплијењено 375 кг марихуане, 3,3 кг хероина, 10 грама кокаина, двије аутоматске пушке, двије пушке, један аутоматски пиштољ –шкорпион и три пиштоља.

Од укупног броја лица лишених слободе у предмету „Барба“ седам су повратници у вршењу кривичног дјела неовлашћена производња, држање и стављање у промет опојних дрога.

Везани чланци:

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?