Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Načelnik GŠ Daković na sjednici NATO Vojnog komiteta u Briselu

Objavljeno: 16.01.2018. 20:20 Autor: mod
Vršilac dužnosti načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadni general Ilija Daković učestvuje na dvodnevnoj sjednici NATO Vojnog komiteta u Briselu, u formatu načelnika generalštabova.

U uvodnom izlaganju, predsjedavajući NATO Vojnog komiteta, general Petr Pavel je dao kratak uvod u najznačajnije teme sastanka, koje obuhvataju: adaptaciju NATO komandne strukture, angažovanje NATO na svojim južnim granicama, projektovanje stabilnosti i borbu protiv terorizma, aktivnosti Alijanse u Avganistanu i Iraku i saradnju sa partnerskim nacijama. General Pavel naročito je pozdravio brigadnog generala Iliju Dakovića, čestitajući mu imenovanje na funkciju v.d Načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore i poželjevši mu uspjeh u radu na novoj dužnosti.

U svom obraćanju Vojnom komitetu, generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je naglasio značaj ovog sastanka u cilju priprema za predstojeći Samit NATO, sa posebnim akcentom na teme koje su vezane za jačanje odvraćanja i odbrane, projektovanje stabilnosti, saradnju NATO-EU i modernizaciju Alijanse. Pored obaveze ispunjavanja odluka sa Samita u Varšavi, Generalni sekretar je podsjetio na obavezu povećanja izdvajanja za odbrambeni budžet, čiji je krajnji cilj povećanje kapaciteta, sposobnosti i spremnosti Alijanse da odgovori svim savremenim bezbjedonosnim izazovima.

General Daković je naglasio da će Crna Gora, kao nova članica, predano raditi na realizaciji ključnih zadataka Alijanse, u cilju efikasnog odgovora na savremene bezbjednosne izazove i prijetnje. U svom obraćanju na sastanku vezanom za Avganistan, potvrdio je posvećenost Crne Gore daljem učešću u “Resolute Support” misiji.

Sastanku prisustvuju načelnici generalštabova zemalja članica Alijanse, komandanti Strategijskih komandi NATO, kao i predsjedavajući Vojnog komiteta EU. Na sesijama posvećenim operacijama i aktivnostima koji su otvorene za Partnere, učestvuju i načelnici generalštabova partnerskih zemalja. Zaključci i odluke sjednice Vojnog komiteta NATO u formatu načelnika generalštabova biće uvertira za predstojeći sastanak Ministara odbane u februaru odnosno predstojeći Samit šefova država i Vlada Alijanse, koji je planiran da se održi u julu mjesecu 2018. godine u Briselu.



Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?